Daretu Valiču je v kratkem filmu pripadla vloga dedka. Foto: Spletna stran ustvarjalcev filma
Daretu Valiču je v kratkem filmu pripadla vloga dedka. Foto: Spletna stran ustvarjalcev filma
Kresnik: Ognjeno izročilo
Mladi protagonist mora dokazati svoj pogum in ubrati prvi korak na poti k zrelosti. Foto: Spletna stran ustvarjalcev filma
Vilinka
Zgodba se vrti okoli treh fantov, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo v gozd, kjer se najmlajši sreča s pravljičnim svetom vil, vilincev, ognja in seveda Kresnikom ... Foto: Spletna stran ustvarjalcev filma

Tudi slovenski kratki mladinski film Kresnik: Ognjeno izročilo v režiji mladega Davida Sipoša in v neodvisni produkciji Haritude Ventures je bil namreč prav tako sprejet v program Short Film Corner na letošnji izdaji tega prestižnega festivala.

Obuditev slovanske mitologije
Gre za 20-minutni domišljijski film, katerega dogajanje je postavljeno v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Zgodba se vrti okoli treh fantov, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo v gozd, kjer se najmlajši sreča s pravljičnim svetom vil, vilincev, ognja in seveda Kresnikom, ki velja za enega najpomembnejših bogov slovanske mitologije.

Zgodbo v ozadju poganja preizkušnja, v kateri mora mladi protagonist dokazati svoj pogum in ubrati prvi korak na poti k zrelosti – dotika se torej tem odraščanja, samostojnosti, prijateljstva, zvestobe, predvsem pa samozavesti in poguma. Mlada ekipa želi s projektom oživiti mitološko izročilo in opozoriti na neizkoriščen potencial domišljijskega filma pri nas.

Glavne vloge so pripadle mladim naturščikom Cenetu Skrtu, Aljažu Šimuniću in Domnu Jančiču, vlogo dedka pa je odigral znani slovenski igralec Dare Valič.

Spletno zbiranje prispevkov za zadnje korake To je tudi prvi slovenski filmski projekt, ki sredstva za dokončanje poprodukcije in promocijo zbira na ameriški spletni platformi za množično financiranje Kickstarter. Do zdaj jim je od 10. aprila, ko se je zbiranje prispevkov začelo, uspelo prepričati 178 podpornikov, ki so prispevali dobrih 6.200 dolarjev (približno 4.500 evrov) od načrtovanih 7.500 (približno 5.400 evrov). Akcija se izteče čez deset dni, kar pomeni, da lahko pričakujemo izpolnitev zastavljenega cilja mladih filmskih ustvarjalcev.

S tem bi film postal še eden izmed uspešnih slovenskih projektov, ki so bili izpeljani po tej poti. Med opaznejšimi izdelki lahko navedemo ONDU (lesen fotoaparat), Lumu (elektronsko napravo za merjenje svetlobe pri fotografiranju), Boomerang (z njim pretvorimo iPad v samostoječo napravo) in Musguard (blatnik za kolo).

Film Kresnik: Ognjeno izročilo sprejet v Cannes
Film Kresnik: Ognjeno izročilo sprejet v Cannes