Od Pearsonovih celovečernih filmov se je do danes v celoti ohranil en sam, zato je veselje v Britanskem filmskem inštitutu toliko večje. Foto: BFI
Od Pearsonovih celovečernih filmov se je do danes v celoti ohranil en sam, zato je veselje v Britanskem filmskem inštitutu toliko večje. Foto: BFI
V filmu je v glavni vlogi zaigrala Betty Balfour.
V filmu je v glavni vlogi zaigrala Betty Balfour. Foto: BFI

Pogrešano britansko mojstrovino nemega filma so našli v šestih pločevinastih škatlah, ki so jih hranili v Amsterdamskem filmskem muzeju. Film je bil dolga leta na seznamu najbolj iskanih pogrešanih filmov Britanskega filmskega inštituta (BFI). "Tedanja kritika in občinstvo sta film Love, Life and Laughter označila kot eno najboljših del britanske kinematografije," pojasnjuje kuratorka omenjenega inštituta Bryony Dixon, ki dodaja, da bo razburljivo preveriti, ali so imeli prav.

Pločevinke, v katerih so našli film, so sicer v muzeju ležale od novembra 2012. Tja so jih prenesli iz nekega starega vaškega kina v bližini mesta Zwolle, kjer se je več kot 80 let na njem nabiral prah. Pred načrtovanim rušenjem kinodvorane je škatle s filmskim trakom rešil neki novinar in jih predal muzeju Eye. Osebje muzeja je škatle odprlo prejšnji teden. Trdijo, da je film dobro ohranjen.
V glavni vlogi slavna Betty Balfour
V glavni vlogi revnega dekleta, ki sanja o glasbeni karieri, je nastopila Betty Balfour, ena največjih zvezdnic dobe nemega filma. Po besedah Bryony Dixon je ohranjenih le malo filmov Georgea Pearsona, ki je veljal za enega najbolj nadarjenih filmarjev svojega časa. Na seznamu pogrešanih filmov tako najdemo tudi njegovo dramo, postavljeno v čas prve svetovne vojnem. V času, ko so bili številni še vedno skeptični o vrednosti filma, je bil Pearson ena izmed izjem, saj so ga izredno cenili in primerjali celo z Dickensom.
Do zdaj so po poročanju BBC-ja obstoj pričujočega filma dokazovali le šest fotografij prizorov, nekaj reklamnih plakatov in ilustrirana knjižica.