Frances se znajde na razpotju, ko začne razpadati njen zakon. V tistem trenutku se zave, da je obrniti nov list in začeti znova še težje, kot si je mislila. Foto: HBO
Frances se znajde na razpotju, ko začne razpadati njen zakon. V tistem trenutku se zave, da je obrniti nov list in začeti znova še težje, kot si je mislila. Foto: HBO
Frances (SJP) in Roberta (THC) spoznamo v napetem trenutku, ko si gresta blazno na živce. Foto: Reuters
Mineva že 12 let, odkar se je Seks v mestu poslovil od malih zaslonov. Foto: Reuters

Čeprav je zaradi nenehnih ponovitev Seksa v mestu na različnih kanalih niti ne utegnemo pogrešati, je Carrie Bradshaw in z njo Sarah Jessica Parker z malih zaslonov odšla že pred več kot desetletjem. Zdaj pa se SJP, kot ji ljubkovalno rečejo oboževalci, po 12 letih vrača na televizijo v seriji Divorce (Ločitev). Morda se bo na ta način končno otresla lika Carrie, s katerim jo še danes hočeš nočeš povezuje vsak, ki je od preloma v novo tisočletje do danes kdaj prižgal televizor.

Ločitev, ki nastaja pod okriljem hiše HBO in bo premiero doživela 9. oktobra, podpisuje Sharon Hogan, osrednji lik polurne humoristične (ki pa bo na trenutke baje vse prej kot smešna, ampak bolj žalostna) serije Frances, ki jo upodablja SJP, pa ne bi mogel biti manj podoben Carrie, trdi igralka. "Nismo se ravno trudili, da bi bila drugačna, ampak je ta zgodba sama po sebi drugačna," je konec julija povedala na dogodku za novinarje na Beverly Hillsu in poudarila, da gre tu za zgodbo o koncu nekega zakona. "Frances je čisto svoja oseba od trenutka, ko sem začela prebirati scenarij. Bila je naveličana življenja na način, kakršnega še nisem videla ali igrala in je imela takšen odnos z moškim in otroki, kakršnega še nisem imela priložnosti igrati."

O svoji vrnitvi na televizijo po nekaj filmih - med katerimi sta (žal) tudi dva slaba poskusa obuditve Seksa v mestu - je 51-letna Parkerjeva povedala, da je morala malce osvežiti znanje s tega področja, a je hitro spet padla v tempo snemanja. "Prva sezona tv-serije, iskanje pravega jezika in tona, vse to me je spomnilo, kako rada imam televizijo. Rada imam sam proces, urnik, hitrost, nujnost, kako pomembna je vsaka podrobnost ... hitro sem se udomačila in se dobro počutila, še posebej s temi ljudmi."

Horganova, ki je požela kritiško hvalo za pisanje in igro v Catastrophe, tukaj v nasprotju z omenjeno Amazonovo serijo ni črpala iz lastnih življenjskih izkušenj, je pa menda pilotna epizoda pretresla njenega moža, s katerim sta sicer srečno poročena. V Ločitvi v desetih epizodah sledimo paru, ki gre skozi ločitev, vse od zakonske terapije do sestankov z odvetniki in dalje. Scenaristka pravi, da je navdih črpala tudi iz kultne črne komedije Dannyja DeVita Vojna zakoncev Rose, ki velja za eno najneizprosnejših upodobitev konca nekega zakona, a vseeno malce omilila črni ton filma.

V vlogi Francesinega dolgoletnega moža Roberta, s katerim imata dva otroka in se po dolgem času zakonskih težav odločita za ločitev, se predstavlja Thomas Haden Church (se bo igralca, ki je bil odličen v Stranpoteh, prijela kratica THC?), ki je po lastnih besedah, odkar se je znašel v tej vlogi, veliko pozornejši na ljudi, ki so ločeni, ali na tiste, ki se ločujejo in imajo otroke, saj "otroci predstavljajo nekakšno središčno silo; ko se zakonca razhajata, so tam nekje na sredini in vaju držijo skupaj".

Sarah Jessica Parker, ki bo kmalu praznovala 20. obletnico zakona z igralcem Matthewom Broderickom, s katerim imata sina in hčerki dvojčici, pa je sklenila: "Spoznali smo, da se na ločitev gleda kot na nekakšen samoten podvig, a da bi se lahko uspešno ločil, si precej odvisen od druge vpletene osebe. V tej izkušnji nisi sam in je že sama po sebi okrutna, jo pa lahko tista druga oseba izboljša ali še poslabša."