Neil Jordan se vrača k temi transvestije. Bo tudi film Zajtrk na Plutonu tako uspešen, kot je bila Igra solz? Foto: EPA
Neil Jordan se vrača k temi transvestije. Bo tudi film Zajtrk na Plutonu tako uspešen, kot je bila Igra solz? Foto: EPA
Zajtrk na Plutonu
Zajtrk na Plutonu naj bi bil kompleksna, raziskujoča in osvobajajoča humoristična drama.

Na vrh lestvice, ki jo oblikujejo gledalci filmov sekcije Obzorja, se je prebil film irskega filmarja Neila Jordana. Jordan si je z Igro solz prislužil oskarja za izviren scenarij, tokrat pa navdušuje s filmom Zajtrk na Plutonu. Film, ki je s prvega mesta izrinil Pri belem dnevu, kar nekoliko spominja na Igro solz. Tudi to je namreč zgodba o transvestitu. Glavni lik je Patrick, ki odrašča v malem irskem mestecu, kjer za njegova nagnjenja nimajo posluha, zato se odpravi v svetovljanski in obenem nori London. Kmalu pa se izkaže, da je ostal preblizu doma. Spet se zaplete s starimi znanci, pripadniki irske republikanske armade, ki jih že v domovini ni nič kaj rad srečeval.

Srhljivo ponavljanje zgodovine
Neil Jordan zgodbo svojega novega filma rad primerja z resničnim svetom. Ideologija, ki posameznika zavede na kriva pota in ga pripravi do izvrševanja najbolj krutih dejanj, je zaznamovala odnose med Irsko in Veliko Britanijo v šestdesetih in sedemdesetih, danes pa Britanijo ogrožajo nosilci drugačnih ideoloških prepričanj. A vzorec "igre" je enak. Ravno spremljanje aktualnih dogodkov je bilo tisto, ki je Jordana prignalo do tega, da se je lotil snemanja Zajtrka na Plutonu: "Scenarij sem imel napisan že kakšna tri, štiri leta, pa se mi ni nikamor mudilo, nato pa sem se končno odločil, da je izkušnja, ki jo film predstavlja, res precej poučna za kogar koli, ki živi v teh časih."

Jordanu je uspelo scenarij nadgraditi še z rekrutacijo vrste zares dobrih igralcev. Naslovno vlogo transvestita Kittena je odigral Cillian Murphy, njegovega v stare navade in prepričanja zakoreninjenega očeta Liam Neeson, v filmu pa se med drugim pojavi tudi pevec Bryan Ferry.

Rezultat še ni dokončen
Čeprav so gledalci filmu Neila Jordana namenili zares visoko oceno (4,7), pa to še ne pomeni, da je tekmovanje za priznanje zlati kolut pri koncu. Gledalci so namreč ocenili komaj 11 od 24 filmov sekcije Obzorja, tako da lahko do izteka festivala pričakujemo še kakšen preobrat.