Morda si tega ne bi mislili, a stare fotografije Steva Jobsa razkrijejo, da je bil v mladih letih izrezan Ashton Kutcher. No, obratno. Foto:
Morda si tega ne bi mislili, a stare fotografije Steva Jobsa razkrijejo, da je bil v mladih letih izrezan Ashton Kutcher. No, obratno. Foto:
Ashton Kutcher
Na forumih so odzivi na novico mešani. Optimisti navajajo, da je Ashton tudi neke vrste pionir na področju družabnih omrežij (bil je eden prvih aktivnih zvezdnikov na Twitterju) in da je kos tudi zahtevnejšim vlogam (Učinek metulja), pesimisti pa so prepričani, da preprosto nima dovoljšnega igralskega dometa. Foto: EPA

Režiser Joshua Michael Stern bo maja začel snemati filmsko biografijo o računalniškem vizionarju Stevu Jobsu; film bo nastal v produkciji in s finančno podporo podjetja Five Star Institute. V vlogi Jobsa bo, kot piše filmska revija Variety, nastopil Ashton Kutcher. Ker je bila vest objavljena 1. aprila (in ker je Ashton znan po tem, da ljudi kdaj potegne za nos - spomnimo se samo oddaje Punk'd), je mediji večinoma niso povzemali - a jo je pozneje za CNN potrdil tudi Kutcherjev predstavnik za tisk.

Vloga bo za Kutcherja, ki je bil soustanovitelju in idejnemu očetu tehnološkega podjetja Apple v mladosti tudi fizično zelo podoben, najbrž kar precejšen izziv. Igralec, ki slovi predvsem po vlogah v komedijah in humorističnih serijah (Oh, ta sedemdeseta, Dva moža in pol), se je doslej sicer preizkusil tudi v nekaj "resnejših" filmih, kot sta bila znanstvenofantastični triler Učinek metulja in biografska drama Bobby.

Čas pred črnimi puliji in iPodi
Scenarij za film, ki za zdaj še nima naslova, piše Matt Whiteley, ki se bo osredotočil predvsem na obdobje od takrat, ko sta s Stevom Wozniakom leta 1976 Apple ustanovila, pa do konca devetdesetih, ko se je Jobs (potem ko je bil leta 1985 zaradi nesoglasij z Johnom Sculleyjem zelo javno odpuščen) vrnil v podjetje. Poznejša leta "legende Silicijeve doline" - torej obdobje, ko je svetu dal pametni mobilni telefon iPhone, tablični računalnik iPad, prenosni predvajalnik iPod in spletno trgovino iTunes - Whiteleyja v tem kontekstu ne zanimajo.

Koliko filmov o Jobsu je preveč filmov o Jobsu?
Snemanje biografije o Jobsu pa, kot rečeno, načrtujejo tudi pri Sonyju. Avtorske pravice za adaptacijo slavne Jobsove biografije izpod peresa Walterja Isaacsona so kupili že lani jeseni - a trenutno kaže, da bo Sternov film končan in v kinematografih prej kot Sonyjev.