Na neki točki med snemanjem Državljana Kana si je Welles poškodoval gleženj in je moral delo nadaljevati z invalidskega vozička. Foto:
Na neki točki med snemanjem Državljana Kana si je Welles poškodoval gleženj in je moral delo nadaljevati z invalidskega vozička. Foto:
Čeprav je dobil same pozitivne recenzije, Državljan Kane ni bil neznanska uspešnica, ko je prišel v kinematografe. Kljub devetim nominacijam za oskarja je na koncu dobil le en sam kipec. Se pa zato še danes uvršča na sam vrh večine lestvic najboljših filmov vseh časov.

Na dražbi hiše Profiles in History so še posebej izpostavili, da je bila prav tretja različica scenarija tista, ki jo je režiser držal v rokah med snemanjem filmske klasike.

Prvi scenarij za film Državljan Kane, ki je še nosil delovni naslov Američan, je bil prodan za 32.000 dolarjev. Leta 1940 ga je Wells napisal s sodelavcem Hermanom Mankiewiczem. Drugi rokopis scenarija, ki prinaša vpogled v razvoj filma, je lastnika zamenjal za 25.600 dolarjev.

Zbirateljske dobrote
Vsa pričakovanja pa je presegla cena, ki jo je na dražbi dosegel tretji scenarij: prodan je bil za 44.900 ameriških dolarjev. To je bila različica scenarija, po kateri je bil film verjetno posnet; vsebuje režiserjeve napotke za snemanje, podpisala pa ga je večina pomembnih sodelavcev pri projektu.

Lanskega navdušenja niso uspeli ponoviti
Kljub temu pa vsi trije snopi niso uspeli preseči vsote 150 tisočakov, ki so jo pri Sothebyju lani iztržili za Wellsovo osebno kopijo delovnega osnutka za isti film. Kar 229 strani obsežen dokument, poln označb in popravkov, je bil predmet prave dražbene vojne. Pri avkcijski hiši so pred dražbo predvidevali, da bodo zanj iztržili do 30.000 dolarjev.

Oskarja dobil prav za - scenarij
Državljan Kane, ki ga je Orson Welles režiral in produciral, v njem pa prevzel tudi naslovno vlogo - vse to pri komaj 25 letih! - se redno uvršča za sezname največjih filmov vseh časov in je tudi trdno zasidran na prvem mestu lestvice največjih ameriških filmov Ameriškega filmskega inštituta. A najbolj zaželeni oskar se je mojstrovini leta 1942 vendarle izmuznil, zlati kipec za najboljši film je dobila klasika Kako zelena je bila moja dolina v režiji Johna Forda, Državljan Kane pa je bil nagrajen za izvirni scenarij.