Terry Gilliam (1940) pravi, da v svoje filme vedno poskuša vključiti tudi del sebe in dogodke iz svojega življenja. Foto: EPA
Terry Gilliam (1940) pravi, da v svoje filme vedno poskuša vključiti tudi del sebe in dogodke iz svojega življenja. Foto: EPA
Don Quixote de la Mancha and Sancho Panza (1863)
Bistroumni vitez Don Kihot iz Manče velja za prvi evropski (novoveški) roman. Izšel je v dveh delih v letih 1605 in 1615. Na sliki sta Don Kihot in Sančo Pansa, kakor ju je v letu 1863 upodobil Gustave Doré. Foto: Wikipedia

Režiser upa, da mu bo tokrat svojo različico Bistroumnega viteza Don Kihota iz Manče resnično uspelo prenesti na velika platna, vendar je zaradi preteklih izkušenj z njegovim nastajanjem previden z napovedmi: "Film sem poskušal posneti že tolikokrat, da bom verjel šele, ko bom videl končni izdelek. Za zdaj pa verjamem, da gre vse po načrtih - tako, kot sem si zamislil."

Igralska zasedba v novem filmu še ni znana, Gilliam je razkril le, da se producenti dogovarjajo z različnimi igralci.

Propadlo prvo snemanje porodilo dokumentarni film
Film je bil sprva zamišljen kot zgodba o vodji oglaševalske agencije, ki naj bi ga odigral Johnny Depp. Ta naj bi skozi čas odpotoval v Španijo 17. stoletja, kjer spozna Don Kihota, ki ga zamenja za Sanča Panso.

V novi različici pa se je Gilliam odločil, da dogajanje v celoti postavi v današnji čas, obenem pa bo film vseboval refleksijo o njegovem življenju, tudi o spodletelem poskusu snemanja filma.

Gilliam, ki je kot režiser znan po filmih, kot sta Brazilija in Dvanajst opic, naj bi film o junaku Miguela de Cervantesa začel snemati po božiču. Film, ki bo torej po več kot desetletju očitno končno le pristal v kinematografih, bo povsem drugačen od prvega neuspešnega Gilliamovega poskusa, da bi posnel to slavno zgodbo.

Takrat, torej leta 1999, so bile za neuspeh krive poplave in nevihte v Manči, vendar je režiser ta izjalovljeni poskus ujel v dokumentarnem filmu Lost in La Mancha (Izgubljen v Manči).