Letošnji
Letošnji "zlati par" sezone podelitve nagrad: režiser Michel Hazanavicius in njegova muza ter zvezdnica Umetnika, Berenice Bejo. Foto: EPA
Omar Sy: dokaz, da ni nobena zmaga vnaprej zagotovljena in da tudi jutrišnjih oskarjev ne moramo odpisati kot "že odločenih". Foto: EPA
Kate Winslet
Častno priznanje za kate Winslet na laž postavlja tradicionalne predstave o hladnih odnosih med Francozi in Britanci. Foto: EPA
Umetnik je bil nagrajen na Filmskem festivalu v Cannesu, na zlatih globusih, španskih filmskih nagradah goya, priznanja pa je prejel tudi od Britanske akademije za film in televizijo ter ameriških cehovskih združenj. Foto: EPA

V Hollywoodu posneti, a vseeno francoski film v režiji Michela Hazanaviciusa, nostalgični in "retro" poklon filmski industriji dvajsetih let 20. stoletja, se je v zadnjih mesecih prelevil v nepričakovanega favorita za zmago na nedeljski podelitvi oskarjev. V začetku tega meseca je s podelitve britanskih nagrad bafta odnesel kar sedem kipcev, pred tem iz Los Angelesa zlati globus - včeraj pa se je izkazalo, da je prepričal tudi domače občinstvo in kritike; nagradili so ga s šestimi nagradami cezar.

Recenzijo filma Umetnik boste lahko danes popoldne prebrali na MMC-ju

Na 37. podelitvi cezarjev sta vsak še po en kipec za domačo vitrino dobila tako Hazanavicius (za režijo) kot tudi Berenice Bejo, ki v Umetniku igra mlado, vzhajajočo zvezdo v bliskovito spreminjajočem se obdobju razvoja "govorečega" filma.
"Naš film, ki je začel na samem dnu, to je film, ki ga ni hotel nihče posneti - in zdaj smo na samem vrhu. Čudovita zgodba," je v svojem zahvalnem govoru povedal Hazanavicius. Mimogrede, Umetnik na naša velika platna - natančneje, v Kinodvor - prihaja 15. marca.
V Argentini rojena Bejova je na odru v solzah priznala, da si je zmage zelo zelo želela. Morda (za nedaljski večer) zanimiv podatek je, da je tokrat praznih rok ostal njen soigralec Jean Dujardin. Za svojo vlogo zvezdnika nemega filma, ki mu grozi, da ga bosta povozila čas in napredek, je sicer dobil že bafto, zlato palmo, zlati globus in oskarjevsko nominacijo.
Tokrat je cezar za najboljšo moško vlogo odpotoval k Omarju Syu za film Intouchables. V njem igra robatega, a mehkosrčnega prestopnika iz revne pariške četrti, ki po spletu naključij postane skrbnik aristokratskega invalida. Po resnični zgodbi posneta ganljiva komedija, ki načenja teme globoko zasajenih rasnih in razrednih razlik v Franciji, je bila uspeh tudi pri gledalcih: videlo jo je več kot 19 milijonov ljudi.
"To je neverjetno vznemirljivo. Počutim se kot norec," je komentiral Sy, eden od najpopularnejših temnopoltih francoskih igralcev, ki pa je bil doslej znan predvsem po svojih televizijskih vlogah. Na odru je v zahvalo za svojega cezarja - nagrade imajo ime po umetniku Cesarju Baldaccini, ki jih je oblikoval - tudi malce zaplesal.

Za najboljši tuji film je Francoska filmska akademija, združenje s približno 4.000 člani, izbrala iranski film Nader in Simin se ločujeta, ki je favorit tudi za tujejezičnega oskarja. S častnim cezarjem je bila v pariškem gledališču Chatelet letos nagrajena britanska igralka Kate Winslet.

Za stransko vlogo v komediji Ženske iz šestega nadstoropja (Les Femmes du 6eme etage) je kipec dobila tudi španska filmska ikona Carmen Maura.
Francija: filmska velesila
Francoska filmska industrija je v vzponu tako v umetniškem kot komercialnem pogledu: v državi s 65 milijoni prebivalcev so v minulem letu prodali približno 216 milijonov filmskih vstopnic.