Po lanski smrti Bee Arthur se je poslovilo še eno 'zlato dekle', Rue McClanahan. Foto: Reuters
Po lanski smrti Bee Arthur se je poslovilo še eno 'zlato dekle', Rue McClanahan. Foto: Reuters
Bea Arthur, Rue McClanahan in Betty White, Zlata dekleta
Štiri Zlata dekleta so na malih zaslonih gledalce zabavala sedem let. Foto: EPA

Igralko so leta 1997 operirali zaradi raka na dojkah, lani pa je prestala operacijo srca. Po slovesu Estelle Getty leta 2008 in Bee Arthur aprila lani je po smrti McClanahanove živa le še četrta članica igralske zasedbe priljubljene televizijske serije, Betty White.
Rue McClanahan je imela za seboj aktivno odrsko kariero, preden se je v 70. letih predala malim zaslonom kot najboljša prijateljica Beatrice Arthur v seriji Maude. Potem ko se je serija poslovila s programa leta 1978, je McClanahan dobila vlogo tete Fran v Mama's Family leta 1983.
Z emmyjem nagrajena igralka je bila najbolj priljubljena prav v vlogi Blanche Devereaux, spogledljivega zatega dekleta. V vlogi je prvič nastopila leta 1985, ko so Arthurjeva, Betty White in Estelle Getty gledalce prvič spravile v smeh s prigodami štirih žensk v jeseni svojega življenja, ki so sostanovalke v Miamiju.
Življenje kot odprta bluza
"Zlata dekleta so želela pokazati, da si ljudje ob staranju dodajajo plasti," je tistega leta McClanahanova povedala za The New York Times. "Ne spremenijo se v druge ljudi. Resnica je taka, da ostanejo v nas naša otroštva, adolescenca in dekliška leta." Blanche, ki je svojega očeta klicala 'Big Daddy', je bila pogosto tarča posmeha svojih sostanovalk - Dorothy, Rose in pikre Sophie, ki je Blanchine izjave komentirala z izjavami, kot je: "Tvoje življenje je odprta bluza."

Leta 1987 je Rue McClanahan prejela emmyja in v nekem intervjuju povedala, da Blanche ne more primerjati z nobeno drugo vlogo, ki jo je kdaj koli igrala. Moja Blanche Devereaux, je rekla, "je zaljubljena v življenje in ljubi moške". ... "Dorothy in Rose sta njeni prijateljici, a ko se nasiti njune provokacije, postane tekmovalna. Mislim, da je v svojem bistvu negotova. Gre za drugo stran sindroma Don Juana."
Življenje po zlatih dekletih
Ko so Zlata dekleta zapustila male zaslone leta 1992, so McClanahanova, Whitova in Gettyjeva ponovila svoje vloge v seriji Golden Palace. Pozneje je McClanahanova nadaljevala TV- in odrsko kariero. Med drugim je pred dvema letoma igrala mati transvestita v seriji Sordid Lives.

V Oklahomi rojena Rue McClanahan je bila šestkrat poročena. Leta 2007 je napisala spomine.