Mladinski film Utrip ljubezni scenarista in režiserja Borisa Petkovića je ljubezenska zgodba raperja in violinistke, ki kritično spregovori tudi o stanju v družbi in prihodnosti mlade generacije. Foto: Utrip ljubezni Facebook
Mladinski film Utrip ljubezni scenarista in režiserja Borisa Petkovića je ljubezenska zgodba raperja in violinistke, ki kritično spregovori tudi o stanju v družbi in prihodnosti mlade generacije. Foto: Utrip ljubezni Facebook
Judita Franković
Letošnji festival v Muzeju gibljivih podob v Queensu in Češki narodni dvorani na Manhattnu poteka med 6. in 22. majem, Utrip ljubezni pa je bil na programu dan pred koncem festivala. Foto: Kolosej

Film prinaša zgodba o hip-hoperski subkulturi potomcev priseljencev iz nekdanje Jugoslavije, ki tekmujejo v dvobojih rapovske glasbe. Glavni junak Bruno je na poti do uspešne kariere, ki pa jo malce zaplete ljubezen z violinistko Nino.

Zlatkov filmski krst
V filmu nastopajo še Zlatan Čordić - Zlatko, Jožica Avbelj, Sašo Klančnik, Franci Kek, Boštjan Gorenc - Pižama, Dalaj Eegol in drugi. Mladinski film je nastal v produkciji Gustav Filma, RTV Slovenija, MB Gripa, Studia Ritem in Pakt Medie.

MMC-jev intervju z Judito Franković:
Pri slovenščini mi je najbolj všeč dvojina


Pod češkim okriljem
Festival, ki poteka v Češkem narodnem domu in Muzeju filmske umetnosti v Queensu, kjer se je pred stoletjem začela ameriška filmska produkcija, preden se je preselila v Hollywood, se osredotoča na predstavitve sodobnih in neodvisnih filmov, ki zaradi visokih stroškov distribucije ne morejo doseči širšega občinstva v kinodvoranah.

Gre za skupni projekt združenja evropskih kulturnih inštitutov (EUNIC) v New Yorku pod okriljem Češkega kulturnega Centra in v sodelovanju z Muzejem filmske umetnosti (Museum of the Moving Image). V projekt je vključenih več kot 15 evropskih kulturnih inštitutov in generalnih konzulatov, med njimi slovensko veleposlaništvo v Washingtonu.

Zaradi prepoznavnosti so se organizatorji predlani odločili za ime Panorama Evrope, pred tem se je festival imenoval Disappearing Act. Kurator festivala je predstavnik Muzeja David Schwart.

Festival se je začel 6. maja, ko so skupaj z glavno igralko Valerio Golino prikazali italijanski film Anna, sklenil pa se bo danes. Ponudil je različne filmske žanre od znanstvene fantastike, grozljivk, glasbenih in dramatičnih filmov do dokumentarcev.

Na festivalu so sodelovale Italija, Slovenija, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Češka, Estonija, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Kosovo, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Slovaška in Španija.