Žana Marjanović, Angelina Jolie in Rade Šerbedžija na premieri filma  V deželi krvi in medu v Sarajevu, kjer je doživel veliko toplejši sprejem kot v srbski prestolnici. Foto: EPA
Žana Marjanović, Angelina Jolie in Rade Šerbedžija na premieri filma V deželi krvi in medu v Sarajevu, kjer je doživel veliko toplejši sprejem kot v srbski prestolnici. Foto: EPA

Film, ki govori o policistu, bosanskem Srbu Danielu, in umetnici, Bošnjakinji Aliji, ki sta bila pred začetkom vojne v BiH-u v ljubezenskem razmerju, z začetkom krvavega spopada leta 1992 pa sta se znašla na nasprotnih straneh, je na slab odziv naletel tudi v srbskih medijih, saj naj bi Srbe predstavljal le negativno.

V filmu Srbi prikazani kot "kmetavzarski divjaki"
Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Mirko Beoković z beograjske akademije za film, so "Bošnjaki v filmu prikazani kot civilizirani ljudje, Srbi pa kot 'kmetavzarski divjaki'". Kot smo že poročali, je film ponekod v Srbiji sprožil ogorčenje, a so oblasti zavrnile zahteve srbskih vojnih veteranov, da bi film prepovedali. Joliejeva je na tiskovni konferenci na berlinskem filmskem festivalu filmu v bran povedala, da ne gre za dokumentarec, temveč za umetniško interpretacijo: "Skušala sem prikazati čim več, a vojna ima veliko različnih plati. To je ena sama zgodba, a obstaja veliko različnih zgodb te vojne in veliko različnih načinov, kako povedati zgodbo te vojne."

V filmu V deželi krvi in medu med drugim igrajo Branko Đurić - Đuro, Žana Marjanović, Goran Kostić, Rade Šerbedžija in mnogo naturščikov, prebivalcev BiH-a. Na bosanski premieri filma 14. februarja v Sarajevu je bil film sprejet dobro, v Sloveniji pa so V deželi krvi in medu začeli predvajati v torek.