Od leta 2009 so število nominacij razširili na največ deseterico, letos je v izboru za najžlahtnejši kipec večera devet filmov. Foto: Reuters
Od leta 2009 so število nominacij razširili na največ deseterico, letos je v izboru za najžlahtnejši kipec večera devet filmov. Foto: Reuters

Medtem ko so v tridesetih in štiridesetih letih 20. stoletja v kategorijo za najboljši film lahko nominirali od osem do dvanajst filmov, se je pozneje število skrčilo na pet. Leta 2009 je Ameriška filmska akademija spremenila pravila in jih približala prvim letom podeljevanja nagrad ter število nominacij razširila na deseterico.

Prispevek je del oskarjevskega MMCPodrobno.

"Nominacija za najboljši film naj bo pokazatelj izredne vrednosti," je ob spreminjanju pravil spomnil tedanji izvršni direktor akademije Bruce Davis. "Če se izkaže, da si je le osem filmov prislužilo to čast, se ne smemo čutiti dolžnih zaokrožati števila."

Oskarje bodo podelili danes ponoči, v živo bomo vrhunec sezone filmskih nagrad v živo spremljali tudi na MMC-ju. Še do minuto pred polnočjo pa imate čas, da oddate svoj glas v naši oskarjevski stavnici in se potegujete za praktično nagrado.

Letos se za oskarja vseh oskarjev poteguje devet filmov, ki obravnavajo široko paleto tem; od osebnih stisk, ki jih prinesejo drugačnost, izguba in obžalovanje, do junaških dejanj, ki spreminjajo zgodovino, in nenehnega lovljenja lastnih sanj. Spodaj je torej devet nominirancev, ki jim je po mnenju akademije lani uspelo najbolje združiti vse ključne filmske elemente na najvišji ravni – od glasbe in montaže do igre, fotografije in režije.