Režiser pravi, da je njegov izdelek namenjen predvajanju na festivalih in na svetovnem spletu, kjer si ga že lahko ogledate v celoti. Foto: Produkcijska hiša Analogika
Režiser pravi, da je njegov izdelek namenjen predvajanju na festivalih in na svetovnem spletu, kjer si ga že lahko ogledate v celoti. Foto: Produkcijska hiša Analogika
Miha Umek je sebi in sodelavcem dokazal, da je mogoče posneti kratek akcijski film v treh dneh in brez denarja. Foto: Produkcijska hiša Analogika

Tako se glasi sinopsis slovenskega kratkega akcijskega filma Failsafe, ki je, kot pravijo ustvarjalci, "nastal izključno iz ljubezni do kinematografije in akcijskih filmov". Miha Umek je svoj režijski prvenec posnel s "praktično ničnim" proračunom in v sodelovanju s slovenskimi neodvisnimi filmskimi ustvarjalci in igralci airsofta.

To je prva produkcija, pod katero se podpisuje hiša Analogika, ki se je rodila kot prijateljski projekt in pravzaprav kot izziv, ali je mogoče posneti kratek akcijski film v treh dneh in brez denarja.

Režijsko taktirko je, kot že omenjeno, prevzel Umek, ki je od nekdaj sanjal o filmski režiji. Failsafe je zanj začetek uresničitve sanj, zamisel za zgodbo filma je imel že pred časom izoblikovano do zadnje podrobnosti.

Zamisel o slovenskem akcijskem filmu je zaupal prijatelju in sodelavcu Thomasu Aymardu, ki je načrtoval scenografijo in izrisal snemalno knjigo, scenarij sta izpilila skupaj z Miho, nato pa k projektu privabila direktorja fotografije Branca Grabovca, svetlobnega mojstra Uroša Muca in preostalo ekipo, ki je na koncu štela 30 članov.

Film so posneli v vasici Obrov na Primorskem v zgolj treh dneh, pri čemer so največ težav povzročali prav pomanjkanje časa, nagajivo vreme in požrešen generator, ki je kar naprej zahteval gorivo in zaradi katerega je morala ekipa skrajšati en dan snemanja in snemalno opremo pospravljati v popolni temi.

Prilagamo film v celoti.

Failsafe - short action film from Analogika Production House on Vimeo.