Ekipa zmagovalnega filma 12 let suženj. Foto: Reuters
Ekipa zmagovalnega filma 12 let suženj. Foto: Reuters
Ameriškim prevaram sta dva od treh kipcev prinesli Amy Adams in Jennifer Lawrence.
Ameriškim prevaram sta dva od treh kipcev prinesli Amy Adams in Jennifer Lawrence. Foto: Reuters
V vlogi povezovalk večera sta se vrnili Tina Fey in Amy Poehler.
V vlogi povezovalk večera sta se vrnili Tina Fey in Amy Poehler. Foto: EPA
Bryan Cranston se je od zadnje sezone kuhanja najkvalitetnejših  'modrih kristalčkov' poslovil s kipcem za najboljšega igralca v seriji. Kriva pota so postala tudi najboljša serija v kategoriji drame.
Bryan Cranston se je od zadnje sezone kuhanja najkakovostnejših 'modrih kristalčkov' poslovil s kipcem za najboljšega igralca v seriji. Kriva pota so postala tudi najboljša serija v kategoriji drame. Foto: EPA
Kdo je slavil na zlatih globusih?

Nagrado za najboljšega režiserja je domov odnesel Alfonso Cuaron, ki se je podpisal pod Gravitacijo. Za najboljšo stransko moško vlogo v drami je bil nagrajen McConaugheyjev soigralec Jared Leto.

Največ nagrad so sicer s tremi kipci pobrale Ameriške prevare: film je slavil v kategoriji najboljše komedije oz. muzikala, Amy Adams je v tej kategoriji prejela kipec za najboljšo glavno žensko vlogo, Jennifer Lawrence pa za najboljšo stransko žensko vlogo. Film režiserja Davida O. Russlla o prevarantskem škandalu v sedemdesetih letih se je letos lahko poleg po resničnih dogodkih posnete zgodbe v suženjstvo prodanega Solomona Northupa 12 let suženj letos bahal z največ - sedmimi - nominacijami.

Najpomembnejši kipec, a tudi edini
Film režiserja Steva McQueena o zgodbi iz mračnega obdobja ameriške zgodovine je tako pobral najbolj zaželeno nagrado v kategoriji najboljši film, je pa bila to edina nagrada, ki jo je filmu podelilo Združenje tujih dopisnikov. Brez nagrade so ostali tako McQueen kot glavni igralci Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender in Lupita Nyong'o, ki so bili nominirani v igralskih kategorijah.
Za najboljšega igralca v kategoriji komedije in muzikala je bila proglašen Leonardo DiCaprio za svojo upodobitev Jordana Belforta v Volku z Wall Streeta. DiCaprio se je ob prevzemu nagrade zahvalil mojstru za kamero. "Ko se bo razgrnila filmska zgodovina, te bodo cenili kot enega največjih umetnikov vseh časov," je nagovoril Martina Scorseseja, ki je igralcu petič zaupal, da mu pomaga uresničiti njegovo vizijo.

Zlati globus za najboljši scenarij je romal v roke Spika Jonza za romantično komedijo Her, italijanski film Neskončna lepota pa je slavil med tujimi filmi. Med animiranimi filmi je kipec domov odneslo Ledeno kraljestvo. Irska skupina U2 je bila nagrajena za pesem Ordinary Love iz filma Mandela: Dolga pot do svobode, Alex Ebert pa je nagrajen za najboljšo izvirno glasbo za film Vse je izgubljeno.

Teden, ko se začne ugibanje o dobitnikih oskarjev
Nenapisano pravilo je, da so zlati globusi dober kazalnik, kdo bo slavil na oskarjih, ki jih bodo letos podelili 2. marca, seznam nominirancev pa bodo razgrnili že ta četrtek. Čeprav zgodovina pove, da okus približno 90 članov Združenja tujih dopisnikov ni popolnoma zanesljiv znak, kako se bodo odločili v Ameriški filmski akademiji, kritiki predvidevajo, da se filmoma 12 let suženj in Ameriške prevare obeta konkreten seznam nominacij za oskarje v kakšnih desetih kategorijah.
Med vidnejšimi nominiranci, ki so podelitev nagrad v Beverly Hillsu zapustili praznih rok, so ljubljenca kritikov brata Coen in njuna pripoved o folkglasbeniku Llewyn Davis ter poklon Alexandra Payna domači Nebraski.

Najboljša serija Kriva pota
Združenje je podelilo tudi kipce za televizijsko ustvarjanje. Za najboljši televizijski film oz. miniserijo je bil razglašena Behind the Candelabra, Michael Douglas pa je v tej kategoriji odnesel kipec za najboljšega igralca. Najboljša igralka kategorije je Elisabeth Moss, ki je prepričala v novozelandski nadaljevanki Skrivnost jezera. Serija Kriva pota je prejela dva kipca: za najboljšo serijo, glavni igralec Bryan Cranston pa je prejel nagrado v kategoriji najboljši igralec v TV-seriji. Za omenjeno nagrado je bil Cranston skupno nominiran že štirikrat, tokrat pa je prvič ponosno dvignil zlati kipec.

Med igralkami v TV-seriji je slavila Robin Wright, Amy Poehler je za Parki in rekreacija prejela kipec za najboljšo žensko vlogo v humoristični seriji, najboljši naslov te kategorije pa je Brooklyn Nine-Nine. Seriji je šel tudi kipec za najboljšega igralca, ki ga je odnesel Andy Samberg.

Nagrado za življenjsko delo je Združenje tujih dopisnikov podelilo Woodyju Allenu.





Kdo je slavil na zlatih globusih?