Udeleženci so držali transparent z napisom: 'Ker se je oblast zbala, da bodo pesniki preživeli, jim je vzela več kot polovico kruha!' Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Udeleženci so držali transparent z napisom: 'Ker se je oblast zbala, da bodo pesniki preživeli, jim je vzela več kot polovico kruha!' Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Marko Simčič je interpretiral Prešernove pesmi Krst pri Savici, Glosa in Nebeška procesija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Z današnjo prireditvijo so želeli posebej opozoriti na položaj samozaposlenih v kulturi, je dejal predsednik sindikata Mitja Šuštar. Kot primer je navedel, da mora samozaposleni v kulturi, ki prejme 1.000 evrov, od tega več kot 400 evrov nameniti državi. "Kulturniki se že šest desetletij odpovedujejo dohodkom, so pod nenehno represijo in ukazi, naj gredo na trg, zato večnim obljubam države, da naj si zategnejo pas, saj da bo čez dve ali tri leta bolje, že zdavnaj ne verjamejo več," je poudaril.

Nekaj predstavnikov sindikata je v rokah držalo transparent z napisom "Ker se je oblast zbala, da bodo pesniki preživeli, jim je vzela več kot polovico kruha!", nekaj zbranih pred Prešernovim spomenikom pa je lahko prisluhnilo Prešernovim pesmim Krst pri Savici, Glosa in Nebeška procesija v interpretaciji igralca in prvega predsednika Glose ter igralca Marka Simčiča.

Šuštar je prebral besedilo Evalda Flisarja z naslovom Kaj je doktor France Prešeren zapustil slovenskemu narodu. Ker je zapustil tudi precej dolgov, je bil Prešeren ob smrti vreden manj, kot je dve leti pred njegovo smrtjo na mariborskem koncertu zaslužil ogrski pianist Franz Liszt, je zapisal Flisar.