Foto:
Foto:
V napadu pri mestu Latifija sta umrla dva človeka.
Uporniki pogosto napadajo člane iraške prehodne vlade.
Ameriški tank se prebija med ruševinami v iraškem mestu Nadžaf.

Topništvo je začelo morebitni zadnji napad z močnim obstreljevanjem. Približno 50 iraških vojakov se je mošeji imama Alija približalo na 400 metrov.

Poveljnik ene od enot je izrazil upanje, da bodo še danes vkorakali v mošejo. Približno 500 iraških vojakov je že v neposredni bližini mošeje.

Predstavnik šiitskega verskega voditelja Moktade Al Sadra je napovedal, da so se obkoljeni pripadniki Mehdijeve vojske pripravljeni pogajati z iraško vlado o rešitvi krize v Nadžafu.

Spopadi v Nadžafu so se začeli že ponoči, ko so vojaška letala pomagala vojakom na tleh pri boju proti šiitskim upornikom. Potekali so v okolici mošeje imama Alija. Ameriška vojska se že več kot dva tedna bojuje z uporniki v Nadžafu, ki so se zatekli v bližino in v mošejo imama Alija.

Minister zagrozil upornikom
Iraški obrambni minister je pred tem šiitskim upornikom izrekel ultimat, po katerem se morajo v naslednjih urah vdati ali pa pričakovati silovit napad iraške vojske. Če se uporniki ne bodo vdali, je minister zagrozil, da jih bo vojska zbrisala z obličja zemlje.

Minister Hazim Al Šalan je napovedal, da bo iraška vojska prevzela nadzor nad mošejo imama Alija do popoldneva tudi s silo, če bo treba.

Napadena dva ministra
V Bagdadu sta bila v ločenih incidentih napadena dva iraška ministra, pri čemer je umrlo šest ljudi . V napadu na ministra za izobraževanje Samija Al Mudafarja sta bila ubita dva človeka, na kraju napada pa ležijo ostanki uničenih avtomobilov.

Ministrica za okolje Miškat Mumin je bila tudi tarča napada. Sama je ostala nepoškodovana, v napadu pa so bili ubiti njeni štirje telesni stražarji.

Napadi na uradnike prehodne iraške vlade so pogosti, saj skušajo uporniki s tako taktiko zamajati vlado premierja Ijada Alavija. Odgovornost za napad na okoljsko ministrico je prevzela skupina, povezana s teroristično mrežo Al Kaido.

Napad na humanitarni konvoj
V napadu na konvoj, ki je v Nadžaf peljal dobrodelno pomoč, sta umrla dva človeka, vozilo pa je zagorelo. Napad se je zgodil v bližini mesta Latifija, ki leži na poti med Bagdadom in Nadžafom.

Ameriški vojak ubit v Bagdadu
V iraškem glavnem mestu Bagdadu je bil v napadu ubit ameriški vojak, dva njegova kolega pa sta bila ob tem ranjena. Od začetka spopadov v Iraku je v spopadih umrlo 720 ameriških vojakov.