Foto:
Foto:
Program lahko zastonj snamemo na spletni strani Bittorrenta.
Priljubljene nanizanke so le nekaj klikov stran.

Uporabniki tega programa za izmenjavo datotek ob uporabi programa naredijo tretjino prometa na širokopasovnih povezavah. Zaradi tega se zanj začenjajo zanimati tudi veliki hollywoodski studii, ki lovijo spletne pirate.

Kljub pogostim tožbam uporabnikov podobnega programa Kazaa, ki je zato postal manj priljubljen, število uporabnikov BitTorrenta narašča. Ena izmed izredno priljubljenih strani je tudi Suprnova, ki je registrirana v Sloveniji, vodi pa jo najstnik, ki se skriva za vzdevkom Sloncek. S to stranjo se ukvarjajo tudi svetovni strokovnjaki, ki preverjajo, ali je njen način delovanja zakonit ali ne.

Kako deluje program?
Program je mogoče sneti zastonj na strani BitTorrenta. Z njim lahko dobimo vsebine zakonito, hkrati pa dopušča tudi kršitve avtorskih pravic na veliki ravni. Če si nekdo želi sneti, na primer, zadnji del nanizanke Prijatelji, bo namesto celotnega dela na računalnik prenesel samo t. i. torrent, ki je precej manjši kot celotna datoteka.

Ko uporabnik odpre torrent na svojem računalniku, program po spletu poišče še druge uporabnike, ki so si sneli isti torrent. Program je narejen tako, da datoteke razdeli v več manjših, ki si jih nato uporabniki med seboj delijo. Program po koncu prenašanja vse delčke zlepi skupaj v eno datoteko, ki jo lahko gledalec pogleda v celoti.

Mala verjetnost za sodno preganjanje
Suprnova na svoji strani, ki se financira s sponzorskim denarjem, nima celotnih datotek, ampak samo spletne naslove, kjer jih je mogoče dobiti. Bram Cohen, ki je sprogramiral BitTorrent, meni, da je delovanje Suprnove nezakonito, vendar pa ima zaradi sedeža v Sloveniji manjšo možnost, da bi jo sodno preganjali.

Tudi Ameriško filmsko združenje preučuje, ali je delovanje Suprnove zakonito. Njen predstavnik John Malcolm je dejal, da obstajata dve interpretaciji vprašanja o zakonitosti strani. Sočasno pa se BitTorrent vedno pogosteje uporablja tudi za distribucijo zakonitih računalniških programov, najpogosteje za odprtokodni Linux.

Zakonite strani, ki uporabljajo program BitTorrent, so Legal Torrents - elektronska glasba, med drugim tudi Beasty Boys, Torrentocracy - posnetki ameriških predsedniških soočenj, File Soup - odprtnokodna programska oprema in glasbena stran Etree.