Foto:
Foto:
Sadr svoje privržence poziva v boj.
Moktada Al Sadr je napovedal, da bodo njegovi borci do konca branili iraško sveto mesto Nadžaf.
Iraški uporniki se v Nadžafu srdito spopadajo z ameriško vojsko.

V napadu je bil ranjen tudi namestnik guvernerja za pokrajino Diala Akil Hamed, ki je bil z ostalimi žrtvami napada že prepeljan v bolnišnico.

Ugrabili iraškega policista
Oboroženi privrženci šiitskega verskega voditelja Moktade Al Sadra ugrabili iraškega policijskega uradnika.

Arabska televizija Al Džazira je objavila posnetek, na katerem so štirje zamaskirani ugrabitelji, pred njimi pa sedi moški v policijski uniformi. Ugrabitelji so od iraškega notranjega ministrstva zahtevali izpustitev pripadnikov Sadrove Mahdijeve vojske, ki so v iraških zaporih.

Sadr zavrača poziv Alavija
Skrajni šiitski voditelj Moktada Al Sadr je zavrnil poziv iraške vlade, naj uporniki zapustijo mesto, in svoje može pozval v boj. Na novinarski konferenci v eni izmed mošej v Nadžafu je še dejal, da ne bo nikoli zapustil svetega mesta.

V nedeljo je namreč mesto nenapovedano obiskal iraški premier Ijad Alavi, ki je upornike pozval, naj zapustijo mesto. Hkrati je zatrdil, da se vlada z njimi ne bo pogajala.

Nadaljevanje spopadov
V Nadžafu se že peti dan nadaljujejo spopadi med ameriškimi marinci in pripadniki skrajnega šiitskega voditelja Moktade Al Sadra. Po poročanju prič je v mestu odjeknilo več eksplozij, iz središča pa se sliši streljanje.

Marincem naj bi na pomoč prišle tudi zračne sile. Z več lokacij ob mestnem pokopališču, kjer so se v zadnjih dneh bili najbolj srditi boji, se vije črn dim. Neimenovani ameriški predstavnik je dejal, da je bilo v petih dneh spopadov ubitih 360 upornikov.

Napadli ministrstvo za nafto
Iraški uporniki so na ministrstvo za nafto in sosednje zgradbe v središču Bagdada izstrelili več minometnih min. Najbolj intenzivno so ciljali prav ministrstvo, ki gleda proti četrti Sadr City, oporišču skrajne šiitske milice Mahdijeve vojske. O žrtvah za zdaj ni poročil.

Zahodno od Bagdada pa je bomba, ki je eksplodirala v trenutku, ko je mimo peljal avtobus, terjala najmanj štiri žrtve.

Prehodna iraška vlada pa je v predmestjih Bagdada, kjer živijo v glavnem šiiti, uvedla policijsko uro, je sporočilo notranje ministrstvo. Ukrep je posledica nenehnih spopadov med uporniki in ameriško vojsko. Tako bo gibanje na območju med 16.00 in 8.00 do nadaljnjega omejeno.