Amy Winehouse je imela enega najbolj vrhunskih vokalov zadnjih desetletij, je prepričan Urban Centa. Foto: EPA
Amy Winehouse je imela enega najbolj vrhunskih vokalov zadnjih desetletij, je prepričan Urban Centa. Foto: EPA

Precej žalosten sem, saj so ljudje, ki dosežejo tako visoko umetniško raven, kot jo je Amy, redki. Izguba vsakega človeka je boleča, če si pokojnika osebno poznal, pa še toliko bolj.

Urban Centa o tem, ali mu je novica o smrti Amy Winehouse pokvarila dopust
V severnem Londonu je v torek potekala zasebna pogrebna slovesnost, ki so se je udeležili družinski člani in prijatelji pred kratkim umrle pevke. Med znanimi obrazi, ki so se priljubljeni in cenjeni britanski glasbenici prišli poklonit ob poslednjem slovesu, sta bila tudi njen producent Mark Ronson in zvezdnica Kelly Osbourne, slednja s značilno Amyjino pričesko. 45-minutna slovesnost, katere lokacije in ure sprva niso razkrili, je potekala na pokopališču Edgwarebury v četrti Edgware. Foto: Reuters

Eden redkih Slovencev, ki je vzpostavil prijateljske stike z Amy Winehouse, je Urban Centa. Damjan Zorc z Vala 202 ga je v torek poklical na grški otok Karpatos, kjer trenutno dopustuje. Zanimiva zgodba se je napletla med tem glasbenikom, ki je slovenski javnosti znan kot nekdanji član zasedbe Agropop, je pa tudi dolgoletni sodelavec festivala Glastonbury, in "težavno" britansko soulpevko, ki je v soboto umrla, stara le 27 let.

Na Amy ima, kot je povedal v pogovoru za Val 202, Centa prav poseben spomin in je s poslušalci delil anekdoto o tem, kako sta se spoznala. Takrat je vodil tiskovno središče na Glastonburyju in, prav paradoksalno, bi moral on skrbeti za to, da so novinarji obveščeni o tem, kaj smejo početi na festivalu in česa ne, pa je prav v primeru Amy on sam kršil ta pravila. Njen nastop ni potekal v času njegove izmene, in ker je bil takrat prost, je hodil okrog po festivalu in prišel do Jazzworld stagea, drugega največjega odra v tistem letu izdaje festivala. Prišel je na oder, fotografiral poslušalce z odra in scenografijo, nato pa šele opazil, da je zasedba na odru "zelo fajn". A sploh ni vedel, kdo to je.

Ko je šel z odra, pripoveduje Centa, ga je ustavil varnostnik in šele takrat je izvedel, da gre za nastop Amy Winehouse, ki je sicer prepovedala fotografiranje in snemanje na odru ter 300 metrov pred odrom. Z Amy pa sta se spoznala takrat, ko se je Centa pogovarjal z Damianom Marleyjem, ki je bil naslednji nastopajoči. Ker je ravno končala nastop, je prišla mimo, pristopila in Centi dejala: "Moraš biti pa res moj velik oboževalec." Ona je mislila, da je moral vložiti velikanski napor, da je prišel na oder in fotografiral, kar pa glede na to, da je imel vse prepustnice, seveda ni bilo res.

"Takrat je bila Amy Winehouse mlada izvajalka, niti poznal je še nisi. Je pa očitno naredila zelo velik vtis, glede na to, da si kljub gledanju skozi objektiv hitro dojel, da se na odru dogaja nekaj posebnega?" je zanimalo Damjana Zorca. "Jaz mislim, da je imela Amy enega najbolj vrhunskih vokalov zadnjih desetletij. Na žalost se je njena tragična zgodba poznala tudi na njenem glasu. Večina pevk takšen način interpretacije doseže skozi številne, običajno zelo tragične življenjske izkušnje, Amy je to 'uspelo' veliko prej," odgovarja Urban Centa in dodaja, da je to dekle nanj pustilo vtis tako kot pevka kot avtorica, saj je večino besedil, ki so zelo globoka in tragična, napisala sama.

Pa nazaj k anekdoti. Ko je Amy Urbanu dejala, da mora biti pa njen velik oboževalec, se ji je opravičil in ji povedal, da je pravzaprav sploh ne pozna. "Odkar sem slišal tvojo glasbo, pa si te želim spoznati bolje," ji je rekel. To je očitno nanjo naredilo vtis, saj ga je povabila v svojo garderobo, kjer sta se pogovarjala približno pol ure. Povedala mu je nekaj svojih zelo osebnih zgodb: da je bila zelo potrta kot otrok, da so bili starši zelo strogi in se je temu uprla ter zelo zgodaj ubrala svoja pota. Pa še zanimivost: ker vodja njene varnostne službe, glede na to, da je Urbanu Centi uspelo priti na oder, očitno ni opravil svoje naloge, ga je Amy nato odpustila.

Pa je bilo takrat že slutiti, kakšni ekscesi bodo sledili, je še zanimalo Zorca? Centa pravi, da je bila takrat, ko sta se pogovarjala, Amy popolnoma trezna, brez mamil in alkohola, je pa bilo to res že obdobje, ko je "padla" v vse to in si je med nekim intervjujem z razbitim steklom na trebuh napisala Blake, ime svojega takratnega moža.

Spodaj v celoti poslušajte zgodbo o tem, kako je sicer precej nedostopno Amy Winehouse spoznal Urban Centa.

Precej žalosten sem, saj so ljudje, ki dosežejo tako visoko umetniško raven, kot jo je Amy, redki. Izguba vsakega človeka je boleča, če si pokojnika osebno poznal, pa še toliko bolj.

Urban Centa o tem, ali mu je novica o smrti Amy Winehouse pokvarila dopust