Nihče je ni nosil tako kot Amy Winehouse, pa vendar, več žalujočih si je za pogrebno slovesnost pričesko oblikovalo prav pevki v spomin - med njimi tudi Kelly Osbourne. Foto: Reuters
Nihče je ni nosil tako kot Amy Winehouse, pa vendar, več žalujočih si je za pogrebno slovesnost pričesko oblikovalo prav pevki v spomin - med njimi tudi Kelly Osbourne. Foto: Reuters
Amy Winehouse
Pred stanovanjem pokojne pevke v londonski četrti Camden so se že v soboto, na dan njene smrti, začeli zbirati Amyjini oboževalci. Na pločnik pred hišo so polagali cvetje in sporočila ter prižigali sveče. Foto: Reuters
Mark Ronson
Judovskega pogreba se je udeležil tudi Mark Ronson, ki je sodeloval pri nastajanju albuma Back to Black, ki je Winehousovi prinesel svetovno slavo. Foto: Reuters
Poslednje slovo od Amy Winehouse

Med znanimi obrazi, ki so se priljubljeni in cenjeni britanski glasbenici prišli poklonit ob poslednjem slovesu, sta bila na primer njen producent Mark Ronson in zvezdnica Kelly Osbourne, slednja s značilno Amyjino pričesko, je poročal BBC. 45-minutna slovesnost, katere lokacije in ure sprva niso razkrili, je potekala na pokopališču Edgwarebury v četrti Edgware.


Amyjin oče Mitch je prebral nekaj misli o pevki in sklenil z besedami: "Lahko noč, moj angel, trdno spi. Mamica in očka te imata zelo rada."

Pevkini prijatelji in družina so se po slovesnosti odpravili h krematoriju in v sinagogo v Golders Green, ob cesti pa se je za zadnje slovo zbralo približno od 300 do 400 oboževalcev in fotografov. Med temi je bila tudi 27-letna Hayley iz Watforda, ki jo je prešinilo, da je imela pevka prav toliko let kot ona sama. "Takšna škoda, vendar pustila nam je veliko dobre glasbe." "Imela je stil, bila je nekaj posebnega," pa je dodala njena 20-letna prijateljica Jay.
Reg Traviss, s katerim je bila Amy Winehouse v vezi zadnji dve leti po ločitvi od Blaka Fielderja Civila julija 2009, je za The Sun povedal, da so bili zadnji trije dnevi zanj pravi pekel. "Utrpel sem strašno izgubo in zdaj si želim le še miru," je dejal in se ob tem zahvalili vsem, ki so se poklonili Amy. Podobno so se vsem njenim oboževalcem zahvalili tudi pevkini straši.
Pevka, ki je znova spomnila na britanski prispevek h glasbi
Medtem pa smrt večkrat nagrajene glasbenice, ki so jo v soboto našli mrtvo na njenem domu v Camdenu v severnem Londonu, obžalujejo glasbena imena po vsem svetu. George Michael je na Twitter pokojni pevki zapisal, da je bila najbolj čustvena vokalistka v deželi. Trenutno eden najbolj priljubljenih britanskih glasbenih ponosov Adele pa je na svoji spletni strani objavila, da je Winehousova tlakovala pot umetnikom, kot je ona sama, in ljudi znova navdušila nad britansko glasbo.
Obdukcija vzroka smrti 27-letne pevke ni razkrila. Treba bo namreč počakati še na rezultate toksikološke preiskave, ki pa bodo znani šele v od dveh do štirih tednih.
Po pevkini smrti se je precej povečala prodaja obeh njenih albumov, zato glasbeni strokovnjaki pričakujejo, da bodo njene skladbe zavzele vrhove britanskih glasbenih lestvic, ki izidejo v nedeljo.

Poslednje slovo od Amy Winehouse