Bono in Eddie Vedder sta se pridružila pozivom bančnikom, naj bogastvo najbogatejših držav na svetu malce pametneje razdelijo. Foto: Reuters
Bono in Eddie Vedder sta se pridružila pozivom bančnikom, naj bogastvo najbogatejših držav na svetu malce pametneje razdelijo. Foto: Reuters
Bono in Eddie Vedder
Pearl Jam bodo nastopili tudi na zadnjem koncertu turneje Vertigo svojih irskih kolegov. Foto: Reuters

Ta konec tedna bo avstralski Melbourne gostil vrh skupine G20, kar pomeni obisk finančnih ministrov najbogatejših držav sveta. Hotell Hyatt je, kot so že vnaprej napovedali, obkolilo na tisoče protestnikov proti revščini v Afriki, tridnevni shod pa se je začel še z dodatno pomočjo nenapovedanih gostov. Bono in Pearl Jam so 14 tisoč protestnikom zastonj priredili manjšo različico lanskega megakoncerta Make Poverty History in skupaj zavzeli oder z uporniško himno Rockin' In The Free World.

Bono, ki rad poudarja, da skuša svojo slavo uporabljati tudi za to, da bi vplival na politiko, je protestnike pozval: "Politiki morajo ravnati v imenu ljudstva. Skupaj lahko odpravimo revščino!" No, U2 se bodo ameriškim kolegom oddolžili že naslednji mesec, ko bodo Pearl Jam kot posebni gostje nastopili na zaključnem koncertu turneje Vertigo v Honoluluju na Havajih.

Radodarni že, naivni pa ne
Sicer pa so U2 poleg boja proti revščini ta teden zaznamovali tudi bolj osebno zmago: sodišče je v sporu z njihovo nekdanjo stilistko Lolo Cashman razsodilo v korist skupine. Cashmanova, ki je z U2 sodelovala na turneji The Joshua Tree leta 1987, je namreč pred časom skušala v dražbeni hiši Christie's prodati nekaj kosov oblačil iz tistega obdobja, med drugim legendarni Bonov črn kavbojski klobuk. Skupina U2 je proti njej vložila tožbo, ker so trdili, da je oblačila v vrednosti okrog pet tisoč evrov takrat "zaplenila" brez njihovega dovoljenja in da niso bila "darilo", kot trdi stilistka.