Tudi glasbeni velikani, kakršni so U2, včasih potrebujejo malo naklonjenosti ... Foto: EPA
Tudi glasbeni velikani, kakršni so U2, včasih potrebujejo malo naklonjenosti ... Foto: EPA
U2 so nedavno izdali obsežno biografijo U2 by U2, ki poleg starejših, še nikoli objavljenih fotografij prinaša tudi več anekdotic iz njihove dolgoletne kariere. Foto: EPA

Založba Island bo izgubila svoje najbolj donosne varovance in eno največjih skupin na svetu, irske rockerje U2. Ti bodo sicer še naprej sodelovali s "krovnim podjetjem" Islanda, multinacionalko Universal Music Group, a bodo svoje denarce raje nakazovali založbi Mercury. Po neuradnih informacijah naj bi Bonu in kolegom prekipelo med pripravami na izdajo tretjega v seriji albumov največjih uspešnic, ki v trgovine prihaja 21. novembra. Vodstvo Islanda bojda ni pokazalo nobenega zanimanja ali ponudilo pomoči pri sestavljanju zbirke pesmi, ki bo nosila naslov U218.



Zvestoba, a ne za vsako ceno
U2 so v preteklosti večkrat izjavili, da svojo kariero v veliki meri dolgujejo založbi Island oziroma njenemu ustanovitelju Chrisu Blackwellu, ki jim je pogodbo ponudil daljnega leta 1980, potem, ko so jih zavrnile praktično vse večje založbe.

Tretji del uspešnic na poti
No, "zanemarjana" antologija uspešnic je kljub vsemu še vedno na poti; poslastica za vse, ki stare single že poznajo, bo singel Saints Are Coming, priredba škotskih punkerjev The Skids, ki so jo U2 prejšnji mesec v dobrodelne namene posneli s skupino Green Day. Dobiček od prodaje samostojnega singla, ki je izšel 6. oktobra, bodo namenili žrtvam hurikana Katrine oziroma dobrodelni organizaciji Music Rising, ki deluje v New Orleansu.

U2 pa drugače še vedno zaključujejo turnejo Vertigo, ki nas je v Evropi grela že pred meseci; 7. novembra bodo v Avstraliji nadoknadili prvega iz vrste koncertov, ki so jih morali zaradi bolezni v ožjem krogu skupine v začetku leta odpovedati.