Ob koncertni dejavnosti se posveča tudi muzikološkim raziskavam, kritiki, publicistiki, pisanju učbenikov, prevedel je tudi več opernih libretov. Foto: BoBo
Ob koncertni dejavnosti se posveča tudi muzikološkim raziskavam, kritiki, publicistiki, pisanju učbenikov, prevedel je tudi več opernih libretov. Foto: BoBo

Akademski glasbenik z doktoratom je bil v preteklosti direktor in umetniški vodja ljubljanske Opere, od leta 2007 pa svetovalec upravnice Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

Vodstvo Slovenske filharmonije je s tem spet v polni zasedbi. Ob direktorici Marjetici Mahne ga sestavlja še umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Klemen Hvala, ki je hkrati pomočnik direktorice za orkester.

Na Dunaju, v Münchnu in ZDA
Smrekar je diplomiral na Pravni fakulteti ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani, in sicer iz klavirja pri Dubravki Tomšič Srebotnjak in iz dirigiranja pri Antonu Nanutu. Na isti akademiji je opravil še magisterij in doktorat. Iz dirigiranja se je izpopolnjeval na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju, pri Colinu Davisu v Münchnu in v Združenih državah Amerike.

V sezoni 1990/91 je bil dirigent zbora SNG Opera in balet Ljubljana ter med letoma 1991 in 1998 asistent za dirigiranje na Akademiji za glasbo. Predaval je tudi na oddelku za muzikologijo ljubljanske Filozofske fakultete.

V sezoni 1996/1997 je vodil Slovensko komorno glasbeno gledališče. Od leta 1998 do 2005 je bil direktor in umetniški vodja SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2007 je bil svetovalec upravnice Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

Ob koncertni dejavnosti se posveča tudi muzikološkim raziskavam, kritiki, publicistiki, pisanju učbenikov, prevedel je več opernih libretov, je član žirij mednarodnih glasbenih tekmovanj.