Takole je Nabucca uprizoril ansambel milanske Scale. Foto: EPA
Takole je Nabucca uprizoril ansambel milanske Scale. Foto: EPA
Nabucco SNG-ja Opere in baleta Maribor.

Ansambel SNG-ja Opera in balet Ljubljana je na vrtu gradu Khislstein opero poustvaril s solisti Markom Kobalom (Nabucco), Juretom Kušarjem (Ismaele), Juanom Vasletom (Zaccaria) in Galjo Gorčevo (Abigaille). Pevci so opero izvedli v italijanskem jeziku, vsak obiskovalec pa je dobil libreto tudi v slovenščini.

Z veliko postavitvijo Nabucca - v njej sodeluje 150 nastopajočih - se je festival, ki ga je po ocenah organizatorjev videlo okoli 35.000 obiskovalcev, tudi sklenil. Orkester je vodil Loris Voltolini, opero je na oder postavil režiser Günther Lohse, scena in kostumi pa so delo Bernda Leistnerja.

Zvezda stalnica opernih odrov
Nabucco je Verdijeva tretja opera, občinstvo pa jo je takoj po premieri navdušeno sprejelo in vse od tedaj je stalni repertoar vseh svetovnih opernih odrov. Libreto temelji na Danielovi knjigi Stare zaveze, kjer najdemo poročilo o Nebukadnezarju in njegovi osvoboditvi Jeruzalema, vendar pa so osebe, razen naslovnega junaka, ta je zgodovinska osebnost, izmišljene in jih je libretist prevzel iz neke francoske gledališke igre tistega časa.

Po premieri v Milanu so Nabucca v naslednjih letih uprizorili na Dunaju, v Berlinu, Parizu in Londonu, že leta 1852 pa je s to opero v Ljubljani gostovala gledališka družba italijanskega impresarija Alessandra Bettija. Kljub temu pa je bila prva slovenska premiera opere šele leta 1959.