Khaled je eden redkih arabskih glasbenikov, ki je zavzel lestvice popularne glasbe po celem svetu. Foto: Druga godba
Khaled je eden redkih arabskih glasbenikov, ki je zavzel lestvice popularne glasbe po celem svetu. Foto: Druga godba
Ob melodijah zasedbe Čompe ne moremo biti zagrenjeni.
Množica glasbenikov iz srednjeazijskih step. Foto: Druga godba
Šibusaširasu Orchestra
Šibusaširasu Orchestra - nenavaden in številen džezovski orkester. Foto: Druga godba

Do 11. junija se bodo na odprtem odru zvrstili glasbeniki, ki predstavljajo bodisi povsem tradicionalno glasbo svojega okolja bodisi slednjo prepletajo s sodobnejšimi ritmi. Letošnja izvedba Druge godbe bo postregla s 15 nastopajočimi iz 12 držav.

Khaled spet v Sloveniji
Eden vrhuncev letošnje izvedbe Druge godbe bo zagotovo nastop Khaleda, ki je nedavno prejel nagrado BBC 3 za najboljšega glasbenika Severne Afrike leta 2004. Muzikant, ki je leta 1996 s skladbo Aicha osvajal vrhove glasbenih lestvic po vsem svetu, bo nastopil zadnji dan festivala.

Glasbeni humoristi s harmoniko
Slovensko glasbo bosta na festivalu predstavljali zasedba Čompe z Janezom Škofom na čelu in skupina Olivija. Člani zasedbe Čompe so pravi raziskovalci glasbenega medija. V svoji godbi vedno pogosteje uporabljajo harmoniko, a jih žanrsko ni mogoče opredeliti. Njihova posebnost so šaljivi kabaretni nastopi, pri katerih za humor poskrbi predvsem vedno duhoviti Janez Škof, šesterica pa s svojo izvirno glasbo pogosto pospremi besedila znanih slovenskih pesnikov.

Skupina Olivija je svež veter na slovenskem obzorju alternativne pop glasbe. Gal Gjurin, osrednje gonilo zasedbe in producent, avtor glasbe in besedil za skoraj vse pesmi Olivije, je glasbeni repertoar Olivije zasnoval kot zanimivo mešanico žanrov džeza, countryja, funka, rocka, slovenske popevke in še česa. Morda kar malo presenetljivo, a tako kot Čompe je tudi zasedba Olivija v ospredje svoje muzike pripeljala harmoniko, zunaj narodnozabavne glasbe v Sloveniji vse preveč zapostavljeno glasbilo.

Godba srednjeazijskih step
Eden od vsebinskih poudarkov 21. izvedbe Druge godbe bo glasba stepske osrednje Azije, od koder bodo v Ljubljano pripotovale kar štiri zasedbe. Organizatorji so opozorili tudi na nastop Danyela Waroja, ki bo Slovence prvič v živo seznanil z glasbeno zvrstjo maloya z otoka Reunion v Indijskem oceanu. Maloyaje glasbeni žanr delavcev na plantažah, ki so si s petjem krajšali čas.

Tok-tok po jeklu in pločevini
V Ljubljano bo pripotoval tudi orkester "kraljev jeklenih bobnov" Renegades Steel Band z otoka Trinidad. Zasedba je nastala že leta 1945, korenine te glasbene zvrsti pa segajo v 1. polovico 19. stoletja, ko so s "pločevinasto godbo" spremljali procesije – predhodnice današnjega otoškega karnevala.

Džez s slikarko in plesalci
Ogleda vreden bo tudi nastop 30-članskega japonskega džezovskega orkestra Šibusaširasu Orchestra, katerega glasba temelji na džezovski improvizaciji, navdih pa glasbeniki črpajo tudi iz drugih glasbenih zvrsti. Nastop skupine Šibusaširasu Orchestra je tudi prava paša za oči, saj muzikante na odru spremljajo plesalci in drugi umetniki, Tokrat se jim bosta pridružila slikarka Keniči Aojama in vizualni umetnik Kohtaro Jokozava.