Razstava Dvajset in nekaj let jazza – in še česa – v Cerknem je na ogled v Cerkljanskem gradu. Foto: RTV SLO
Razstava Dvajset in nekaj let jazza – in še česa – v Cerknem je na ogled v Cerkljanskem gradu. Foto: RTV SLO

Festival se je začel s plahimi začetki pred 20 leti na travniku pri turistični kmetiji Želinc, danes pa velja za enega najpomembnejših džezovskih festivalov v Srednji Evropi. V muzejsko večmedijsko razstavo z naslovom Dvajset in nekaj let jazza – in še česa – v Cerknem so v tednu pred začetkom festivala strnili fotografske, zvočne in videospomine.

Neskončni kilometri bogatega arhiva
Gverilska ekipa postavljavcev se je za postavitev razstave morala prebiti skozi ogromno količino arhivskega gradiva in iz njega ji je uspelo potegniti samosvojo dramaturgijo. Razstava se deli na tri sobe, ki vključujejo tudi intimno dnevno sobo oziroma poslušalnico, v kateri so na voljo posnetki s prejšnjih festivalov. Razstavo so postavili Marko A. Kovačič, Milojka Magajne in Miha Zadnikar, pripravila pa sta jo Mestni muzej Idrija in Zavod Jazz Cerkno. Ob muzejski postavitvi so deli razstave na ogled po vsem mestu - v cerkljanskih izložbah, vitrinah, hotelskem kotičku ...

Letošnji festival Jazz Cerkno, ki se bo začel v četrtek in trajal do sobote, ponovno prinaša širok izbor glasbenih nastopov. Kljub osnovni džezovski usmeritvi vključuje tudi rock, elektroniko, novo in staro klasično glasbo, različne kombinacije in prepletanje z džezom ter eksperimentalne odvode vseh teh. Razstava v cerkljanskem gradu bo na ogled do 15. julija 2015.

Več o razstavi si lahko pogledate v spodnjem prispevku Damijana Bogataja, TV Slovenija.

Razstava kot preddogodek na Jazz Cerkno
Razstava kot preddogodek na Jazz Cerkno