Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga je Straussovo opero Žena brez sence v Rusiji prvič izvedlo novembra lani in pri tem poželo številne ovacije. Foto: Festival Ljubljana
Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga je Straussovo opero Žena brez sence v Rusiji prvič izvedlo novembra lani in pri tem poželo številne ovacije. Foto: Festival Ljubljana
TRIO GREENWICH -
Trio Greenwich je v program ljubljanskega koncerta uvrstil dela R. Schumanna, E. Dohnanyia in J. Brahmsa. Foto: Festival Ljubljana
Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga
Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga bo v petek interpretiral dela Rodiona Ščedrina, Sergeja Prokofjeva in Igorja Stravinskega. Foto: Festival Ljubljana
Priprave na Ženo brez sence v Cankarjevem domu

Verjetno si opera, ki jo je Richard Strauss označil za svoje najpopolnejše in najboljše delo, ne zasluži nič manj. V sredo in v četrtek (11. in 12. avgusta) bo z njo na Festivalu Ljubljana gostovalo slovito Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva. Pri izvedbi opere sodeluje 320 ljudi, v sklepnem dejanju tudi 50 slovenskih statistov, opremo, potrebno za ustrezno izvedbo, pa so iz Sankt Peterburga pripeljali v devetih tovornjakih, je za TV Slovenija poročala Špela Kožar.
Režiser libreta o hvalnici ljubezni je Jonathan Kent, scenograf je Paul Brown, koreografija je delo Denni Sayers. Pod vodstvom zborovodje Pavla Petrenka bodo v glavnih vlogah nastopili Avgust Amonov, Mlada Kudolej, Jelena Vitman, Edem Umerov in Olga Sergejeva.
Prvič so opero uprizorili dve leti po tem, ko je bila končana - uprizoritev je namreč ustavila vojna – in sicer leta 1919 na odru Dunajske državne opere. Predstava v Cankarjevem domu bo uprizorjena v nemškem jeziku s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.
Začetek tedna s Triom Greenwich
Sprehodimo se še po preostalih dogodkih dogajanja na našem najstarejšem festivalu v tem tednu. Danes bo ob 20.00 v Viteški dvorani nastopil Trio Greenwich, ki bo z eno najbolj iskanih violistk, v Izraelu rojeno Rivko Golani, izvedel dela Roberta Schumanna, Erna Dohnanyija in Johannesa Brahmsa. V triu, ki so ga ustanovili leta 2006, se predstavljajo glasbeniki mlajše generacije: japonska pianistka Yoko Misumi, slovenska violinistka Lana Trotovšek in hrvaški violončelist Stjepan Hauser.
Ob glasbi mladih trubadurjev
V torek bo ob 20.00 v atriju Uršulinskega samostana koncert mladih 'trubadurjev' oziroma slovensko-hrvaškega violončelista Luke Šulića in kosovskega kitarista Cekuja Petrituja. Glasbenika, ki sta se večkrat potrdila na mednarodnih tekmovanjih po vsej Evropi, bosta izvedla delo Dušana Bogdanovića in priredbe za zasedbo violončelo in kitara. Corellijeva Folia oziroma Sonata a Violino e Violone o cimbalo, znana Mozartova klavirska Sonata in Dvoržakova Sonatina za violino in klavir bodo zazvenele v povsem novi zvočni podobi. Avtor priredb je priznani vsestranski glasbenik Valter Dešpalj.

Za konec še Orkester Mariinskega gledališča
Po obeh predstavah Žene brez sence bo v petek Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga v Cankarjevem domu v interpretiral dela Rodiona Ščedrina, Sergeja Prokofjeva in Igorja Stravinskega. Kritika in občinstvo prisegata na tretjega od petih klavirskih koncertov Sergeja Prokofjeva, za kultno delo pa že velja Posvečenje pomladi Igorja Stravinskega. Solist bo pianist Denis Macujev.

Priprave na Ženo brez sence v Cankarjevem domu