Matthew Barnes je pod imenom Forest Swords leta 2013 izdal dolgometražni prvenec Engravings, ki mu je letos sledil še Compassion - oba albuma sta mu prinesla odobravanje tako poslušalstva kot kritiške srenje. Foto: Kino Šiška
Matthew Barnes je pod imenom Forest Swords leta 2013 izdal dolgometražni prvenec Engravings, ki mu je letos sledil še Compassion - oba albuma sta mu prinesla odobravanje tako poslušalstva kot kritiške srenje. Foto: Kino Šiška
Darla Smoking: Big Bug
Pred Forest Swords bo nastopil domači dvojec Darla Smoking, katerega album Big Bug je izšel letošnje pomladi pri založbi Kapa Records. Foto: Kapa Records

Morda gre na prvi pogled za nezdružljivo kombinacijo starodavnega izročila in pridobitev sodobne elektronike, vendar je prav medigra teh elementov tista, ki zaznamuje ustvarjanje Matthewa Barnesa, v glasbenem svetu znanega pod imenom Forest Swords.

Ko tvoje delo označijo za "najboljšo novo glasbo"
Po nekaj kratkometražnih ploščah je pozornost mednarodne javnosti pritegnil s svojim prvim, skrivnostno temačnim albumom Engravings, ki je izšel leta 2013. Umanjkala ni niti kritiška hvala in vrhnja mesta številnih lestvic najboljših plošč tistega leta, ameriški spletni glasbeni portal Pitchfork pa je Engravings umestil v kategorijo "najboljša nova glasba".

Letos spomladi je luč sveta ugledal njegov drugi album, ki ga je naslovil Compassion, izdala pa ga je Ninja Tunes, čislana založba s sedežem v Londonu in s skoraj tridesetletno tradicijo. Forest Swords je tudi s svežo izdajo dokazal, da je upravičeno eden izmed najbolj cenjenih otoških producentov nove generacije. Na novi izdaji glasbenik "še drzneje raziskuje sečišča med ekstazo in melanholijo, starim in novim ter digitalnim in akustičnim v misterioznih teritorijih med ambientom, starodavnim folkom ter techno-dubom", so v napovedi njegovega nastopa zapisali v Kinu Šiška.

Opojne zvočne sfere iz domačih logov
Pred Britancem bo oder zavzel domači dvojec Darla Smoking, ki ga tvorita uveljavljeni tolkalec Jaka Berger (kot samostojni izvajalec znan pod imenom BRGS, sicer pa med drugim dejaven tudi v zasedbah Borghesia, Ludovik Material in The B. Bees) in elektronski producent Nac.

Darla Smoking "s kombinacijo žive bobnarske ritmike in elektronskih semplov predstavlja stičišče sodobnosti in tradicije, s svojim letošnjim prvencem Big Bug pa je obredel že spoštljivo število regionalnih odrov, med drugim tudi znameniti srbski festival Exit", pa so o tem novem in nadobudnem dvojcu zapisali organizatorji. Njun album Big Bug je izšel prav tako spomladi, in sicer pri domači založbi Kapa Records.

Drevišnji koncert v Komuni Kina Šiška se začne ob 20. uri.