Damon Albarn je pri pripravi svojega prvega samostojnega albuma združil moči z Richardom Russllom. Foto: EPA
Damon Albarn je pri pripravi svojega prvega samostojnega albuma združil moči z Richardom Russllom. Foto: EPA
Albarn je z Blur in Gorillaz izdal večkrat nagrajene albume in velja za enega najboljših britanskih frontmenov. Foto: EPA
Po izdaji ga čaka predstavitvena turneja, na kateri bo, vsaj tako je napovedal pred časom, igral tudi pesmi svojih drugih glasbenih zasedb. Foto: EPA

Kot je razkril v pogovoru za Rolling Stone, si pač ni mislil, da bo to kdaj storil. "Kdo ne ljubi igrati v skupini? To je absolutno briljantno. Najboljše. Mogoče sem se podzavestno izogibal misli na soloalbum."

To se je spremenilo pred dvema letoma, ko je sodeloval pri albumu The Bravest Man in the Universe, s katerim se je po 12 letih na prizorišče vrnil soul legenda Bobby Womack. Pod album se je, skupaj z Richardom Russllom, podpisal kot producent. "Hoteli smo še naprej raziskovati, kar počnemo," pravi Albarn. "Imeli smo tudi neizogiben pogovor o ustanovitvi benda. Zelo zabavno si je bilo izmišljevati imena in koncepte, a en dan je prišel (op. Russell) in rekel: 'Poglej, če me vprašaš, kaj želim početi, želim ustvarjati zate.' In sem dejal; 'V redu, to potem verjetno pomeni, da moram album izdati pod svojim imenom.'"

Albarn je producentu predložil več kot 60 pesmi, nekatere na kasetah, druge na papirju, tretje na digitalnih datotekah, nekatere pa je imel posnete celo na telefonu. Med njimi je bila tudi pesem Mr. Tembo, ki jo je je Albarn napisal za slončka, ki so ga posvojili prijatelji v Tanzaniji. Izbor, katere bodo končal na albumu, je v celoti prepustil Russllu. "V bistvu je ironično, da je to na en način album, na katerem sem sodeloval z največ ljudmi, ko govorimo o samem pisanju pesmi," pravi Britanec. "Nekatere pesmi sva napisala med eksperimentiranjem v studiu."

Rezultat je refleksivni album Everyday Robots, ki bo izšel 28. aprila. Številne pesmi se povezane s pevčevim otroštvom v vzhodnem Londonu. "Začel sem tako, da sem obiskal soseščino, v kateri sem odraščal, in snemal videno z iPadom. Kot bi šlo za moje lastno arheološko izkopavanje, ko sem raziskoval kraje, na katere sem se želel osredotočiti."

Potovanje v otroštvo
Nostalgično potovanje je Alborna spodbodlo tudi k razmišljanju o tem, kako je tehnologija spremenila medčloveške odnose, in o tem govori tudi v pesmih. "S tem, ko sem se vrnil tja, od koder prihajam, sem dobil dobro perspektivo o času, ko ni bilo nobenega telefona, razen tistega v hiši. Ni bilo nobenih računalnikov. Če si spremljal TV-oddajo, si jo moral gledati točno takrat, ko je bila na programu. Želel sem se vprašati: Ali smo si zaradi tehnologije bližje sami sebi ali smo zaradi nje bolj oddaljeni?"

Zadnjo pesem na albumu "Heavy Seas of Love" je zapel slavni Brian Eno. "V bistvu je moj sosed," je dejal Albarn. "Spoznal sem ga, ker hodi v isti športni klub kot jaz, čeprav se ukvarjava z zelo različnimi športnimi dejavnostmi. Jaz tečem, on pa se ukvarja z zanimivejšo dejavnostjo: vodno aerobiko. Prišel sem do zaključka, da njegovega glasa ni slišati pogosto in da bi bilo krasno, da bi ga prepričal, naj zapoje."

Album so posneli v treh mesecih
Pri nastanku albuma sta kot gostja sodelovala še Natasha Khan in zbor The Leytonstone City Mission Choir, sicer pa je album v celoti delo Albarna in Russlla. Zadnji je poskrbel za bobne, medtem ko Albarn poje ter igra klaviature in kitaro. Album sta posnela v treh mesecih. "Delali smo pet dni na teden, od desetih do šestih," pravi.

Čeprav je pevec zelo ponosen na svoj samostojni album, pravi, da se mu ne sanja, ali bo temu sledil še kakšen soloalbum. "Vedno sem ustvarjal glasbo. To je samo album, na katerem je moje ime. Nekdo bi lahko rekel, da sem obrnil novo poglavje v svojem življenju, vendar se lahko spet znova obrnem in počnem nekaj novega. Tako da to ne pomeni, da sem postal solist."