Madredeus je v prvi vrsti glas Terese Salgueiro. Foto: EPA
Madredeus je v prvi vrsti glas Terese Salgueiro. Foto: EPA
Skupina je v Ljubljani že gostovala leta 2001. Foto: EPA

Na koncertuso v razprodani dvorani člani skupine predstavili tudi skladbe s svojega novega albuma Faluas Do Tejo. Tega so posvetili Lizboni, prek glasbene govorice pa skupina Madredeus poslušalce osvaja prek izpovednega glasa Terese Salgueiro in mešanjem tradicionalne portugalske glasbe ter drugih (tudi sodobnejših) glasbenih zvrsti.

Navdih je melodika fada
Madredeus so Teresa Salgueiro (glas), Pedro Ayres Magalhaes (klasična kitara), Jose Peixoto (klasična kitara), Carlos Maria Trinidade (sintetizator), Fernando Judice (akustična basovska kitara). Pod pesmi zasedbe je podpisan Pedro Ayres Magalhaes, ki z veliko žlico zajema navdih pri portugalski ljudski pesmi fado. Otožen glas pevke Terese se kaže kot komplement njegovi glasbi, v kateri skupina opeva neusahljivo ljubezen do Portugalske in tudi do glasbe.

Madredeus so svojo pot začeli leta 1987 in od takrat našteli že prek osemsto koncertov, svetovna javnost se je obstoja skupine zavedla predvsem prek filma Zgodba iz Lizbone, ki ga je leta 1994 posnel Wim Wenders.

Dvojno gostovanje v Sloveniji
Za njihove nastope velja, da niso le paša za ušesa, saj ponujajo tudi vizualne užitke, v katerih so v vlogi glavnega igralca predvsem barve, ki poudarjajo valovito in nadvse melanholično glasbo. Zaradi velikega zanimanja bodo koncert, ki so ga poimenovali po naslovu predzadnjega albuma Un Amor Infinito (Neskončna ljubezen), ponovili še v torek, in sicer bodo zvoki fada v Gallusovi dvorani zazveneli ob 21.00.