Vasko Atanasovski Trio, ki bo drevi odprl festival Glasbe sveta, poleg Atanasovskega sestavljata še Marjan Stanić in Dejan Lapanja. Foto: BoBo
Vasko Atanasovski Trio, ki bo drevi odprl festival Glasbe sveta, poleg Atanasovskega sestavljata še Marjan Stanić in Dejan Lapanja. Foto: BoBo
Grad Kromberk
Glasbene večere na gradu Kromberk bo pospremila ponudba domače hrane na tržnici Dobrote sveta, ponudniki pa prihajajo iz Goriških brd, Italije, s Tolminskega in Vipavskega. Foto: BoBo

Poslanstvo Goriškega muzeja, ki skupaj s kulturno-umetniškim društvom Morgan organizira festival, je predvsem ohranjanje in širjenje kulturne dediščine. Iz tega izhaja tudi nabor nastopajočih na dosedanjih izvedbah, je za STA povedal programski vodja festivala Aleks Vičič.

Preobrazba kot festivalsko vodilo
Dodal je, da je eno osrednjih vodil festivala preobrazba, ki pa po njegovem mnenju ni mišljena za festival, temveč za njegove obiskovalce. "V tem kontekstu festival že vseh pet let sledi temu, da so vsi izvajalci kakovostni, da ponujajo neki nov način upodabljanja stare glasbe in da je v njihovi glasbi prisotna tradicija," je pojasnil in izpostavil, da so organizatorji zadovoljni z obiskom, ki je iz leta v leto večji.

Prvi vrhunec letošnjih Glasb sveta bo nastop dvakratnega dobitnika nagrade grammy Paula McCandlessa, nekdanjega člana skupine Oregon. McCandless, eden največjih interpretov na oboi, bo nastopil 16. avgusta ob spremljavi italijanske glasbene skupine Fabularasa.

Podrobnejši program festivala si lahko pogledate tukaj.


Koncert velikega Vinka Globokarja
Po Vičičevi presoji pa bo nekoliko neobičajen za festival Glasbe sveta zaključni koncert, ko bo pihalni kvintet Slowind skupaj s skladateljem in pozavnistom Vinkom Globokarjem izvajal njegovo glasbo.

V prihodnjih dneh bodo nastopili še Katja Šulc s svojim kvintetom in ansambel Čiribara, predstavljen bo tudi projekt Jureta Novaka in Uroša Buha Natriletno kolobarjenje s praho.

Pogled v prihodnost prireditve
Kot je še povedal Vičič, so na območju gradu že postavili amfiteater na prostem, ki pa še ni dokončan in primeren za uporabo, tako da bo prišel v poštev za prihodnje festivale. "Nastopi se izvajajo na grajskem vrtu, cilj pa je, da se sčasoma z večjim vložkom v nastopajoče in njihovo prepoznavnost festival preseli v avditorij, kjer bi lahko sprejeli še večje občinstvo. Ta že zdaj prihaja iz celotne Slovenije, pa tudi iz Madžarske in Italije," je pojasnil.
Glasbene večere bo pospremila ponudba domače hrane na tržnici Dobrote sveta. Ponudnikov dobrot bo vsakokrat med 20 in 30, prišli pa bodo iz Goriških brd, Italije, s Tolminskega in Vipavskega.

Tržnica Dobrote sveta bo odprta že od 19. ure, koncerti pa bodo na sporedu ob 21. uri. Festival se bo končal konec avgusta.

Vasko Atanasovski Trio in Etnoploč za uvod v Glasbe sveta
Vasko Atanasovski Trio in Etnoploč za uvod v Glasbe sveta