Michael Jackson je s svojim slogom, petjem in zanj značilnim plesom vplival na marsikaterega popglasbenika; vsi od Justina Timberlaka do Mariah Carey so mu priznali navdihujočo moč. Foto: EPA
Michael Jackson je s svojim slogom, petjem in zanj značilnim plesom vplival na marsikaterega popglasbenika; vsi od Justina Timberlaka do Mariah Carey so mu priznali navdihujočo moč. Foto: EPA
Cher
Pevka, ki je prav tako v marsičem kontroverzna na podoben način kot Michael Jackson, je v svoji izjavili spregovorila o posebnem daru.

Michael Jackson je bil moj glasbeni bog.

Wyclef Jean

Izgubili smo genija in pravega ambasadorja ne le popglasbe, temveč glasbe nasploh. Ne najdem besed, ki bi opisale mojo globoko žalost ob Michaelovi smrti.

Justin Timberlake

Počaščena sem, ker sem lahko večkrat nastopila z njim in ga imenovala za prijatelja.

Mariah Carey
Madonna
Če se o Michaelu Jacksonu govori kot o 'kralju pop', potem mestu 'kraljice popa' pripada Madonni, ki je bila med prvimi, ki so spregovorili ob tragičnem dogodku. Foto: EPA
Briteny Spears, ki se odpravlja na evropsko turnejo, je nameraval obiskati svojega pevskega kolega iin idola na njegovi turneji. Foto: NN
Dragan Bulič o Jacksonu
Svet je pretresla smrt Michaela Jacksona

Ne glede na to, da je bila Jacksonova javna podoba v zadnjem času na precej majavih nogah, k čemur so precej pripomogle obtožbe, da je spolno nadlegoval mladoletne, njegova vedno bolj čudaška podoba in precej bizaren življenjski slog, pa Jackson ostaja "kralj popa". S svojo glasbo in plesom je vplival na marsikaterega današnjega glasbenega izvajalca in izvajalko, kar potrjujejo tudi njihove izjave.

Za mnoge je bil idol in vzpodbuda
Med prvimi se je odzvala Madonna, ki je povedala, da kar ne more nehati jokati in da je vedno občudovala Michaela. "Svet je izgubil enega velikanov glasbe, a njegove pesmi so nesmrtne. Moje srce je zdaj z njegovimi tremi otroci in preostalimi člani družine," je še povedala pevka. Beyonce Knowels pa pravi: "Edinstven Michael Jackson je na današnjo glasbo vplival bolj kot kateri koli drug umetnik v zgodovini glasbe. Bil je magičen. Bil je tisto, k čemur smo stremeli ... Ljubim te, Michael."

Prav tako je novica šokirala Celine Dion, katere idol je bil Michael Jackson vse njeno življenje: "Ni bil le zelo nadarjen, ampak tudi edinstven - genialen. Moje sožalje družini." Jacksonov prijatelj Uri Geller je izjavil, da je pevec v zadnjem času preživljal pravi pekel, po drugi strani pa je zatrdil, da je bil Jackson v dobri formi, ker je treniral za turnejo in pazil na prehrano. Prav zato je Gellerja novica o njegovi smrti šokirala.

Cher: "Preplavilo me je milijon različnih reakcij, ki jih nisem pričakovala. Bil je velik pevec; bog nas obdari z različnimi darovi in ta izreden otrok je bil obdarjen s to sposobnostjo. Lahko je pel kot nihče drug in znal se je povezati z ljudmi." Lenny Kravitz pa je povedal, da na svetu ne bo nikdar več takšnega talenta, kot je bil Michael. "Bil je prvi pevec, ki ga sem ga videl nastopati v živo. Videl sem ga na Madison Square Gardnu, ko sem bil star osem let. Če ne bi bilo njega, nikdar ne bi počel kar počnem."

Lisa Marie ostala brez besed
Nekdanja žena Michaela Jackosna Lisa Marie Presley pa je ob tragični novici brez besed: "Tako zelo sem žalostna in zmedena. Srce me boli zaradi njegovih otrok, vem, da so mu pomenili vse na svetu. To je tako velika izguba na več ravneh, da mi zmanjkuje besed." Režiser kultnega videospota za pesem Thriller John Ladis pa se ima za srečnega, ker ga je poznal in z njim delal med njegovim strmim vzponom. "Michael je bil neverjeteno nadarjen in resnično velika mednarodna zvezda. Imel je težko in zapleteno življenje, a ne glede na vse svoje darove ostaja tragičen lik."

Pevec P Diddy se ga spominja kot človeka, ki ga je dejansko naučil videti ritem in je znal oživljati glasbo, guverner Kalifornije Arnold Shwarzeneger pa ga je označil za enega izmed najbolj vplivnih in ikoničnih osebnosti glasbene industrije.

Poklon 'popprincese' in 'popprinca'
Popprincesa Britney Spears, ki se poleti odpravlja na evropsko turnejo - ta bi torej potekala istočasno kot Jacksonova -, je omenila, da se je prav tega zelo veselila in da ga je nameravala obiskati. "Bil je navdih vse moje življenje in zaprepadena sem, ker ga ni več." Justin Timberlake, ki že dolgo velja za velikega občudovalca Michaela Jacksona in so ga z njim pogosto primerjali, pa je ob tragični novici dejal, da je svet izgubil ambasadorja ne le pop glasbe, ampak vse glasbe. "Ta trenutek ne najdem besed, ki bi opisale globoko žalost ob Michaelovi smrti. Bil je navdih mnogim generacijam in vedno bom cenil trenutke, ki sem jih z njim preživel na odru in vse tisto, kar sem se naučil od njega."

Wyclef Jean je umrlega pevca označil kot svojega glasbenega boga. "Prek resnične in pozitivne glasbe me je naučil verjeti, da so vse te stvari lahko uresničijo. Lahko živi za vedno. Rad imam Michaela Jacksona. Bog naj ga blagoslovi." Za pevca Ne-ya pa bo Michael Jackson prek svoje energije in glasbe živel večno.

Barack Obama o Jacksonu
Ob Jacksonovi smrti je sožalje družini izrekel tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je umrlega glasbenika opisal kot spektakularnega izvajalca, del njegovega življenja pa se mu je zdel žalosten in tragičen.

Prvi odrski poklon v Glastenburyju
Na odru pa so se Jacksonu prvič poklonili na festivalu v Glastenburyju; mlada 17-letna avstralska pevka Gabriella Cilmi je med svojim nastopom v njegov spomin zapela nekaj vrstic iz uspešnice Billie Jean, da bi razvedrila njegove oboževalce. Organizatorji festivala so zatrdili, da niso nameravali uradno označiti Jacksonove smrti, vendar pa se bodo po vsej verjetnosti mnogi nastopajoči tragičnega dogodka spomnili sami od sebe in se tako poklonili veliki glasbeni ikoni.

Michael Jackson je bil moj glasbeni bog.

Wyclef Jean

Izgubili smo genija in pravega ambasadorja ne le popglasbe, temveč glasbe nasploh. Ne najdem besed, ki bi opisale mojo globoko žalost ob Michaelovi smrti.

Justin Timberlake

Počaščena sem, ker sem lahko večkrat nastopila z njim in ga imenovala za prijatelja.

Mariah Carey
Dragan Bulič o Jacksonu
Svet je pretresla smrt Michaela Jacksona