Glasba
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 11 glasov Ocenite to novico!
Iggy Pop
Debitantski samostojni album Iggyja Popa The Idiot je izšel leta 1977 - pri njegovem nastanku je sodeloval tudi David Bowie - in prav ta album neuradno velja za prvo stvaritev Bowiejevega berlinskega obdobja. Foto: EPA

Dodaj v

Iggy Pop: "V Berlin sem prišel zdrav kot dren, zapustil pa sem ga kot razvalina."

18. marca se obeta njegov novi samostojni album
18. februar 2016 ob 21:41
Berlin - MMC RTV SLO

Najbrž je Iggyja Popa tudi smrt njegovega bližnjega Davida Bowieja spodbudila, da se je ozrl nazaj na čas, ki sta ga - in z njima še Lou Reed - preživela v zahodnem delu takrat razdeljenega Berlina.

Iggyja Popa (z rojstnim imenom James Newell Osterberg, Jr) ob obujanju spominov na ta del svojega življenja prevevajo mešani občutki. Mesto je sprva nanj delovalo dobrodejno, je povedal za Zeitmagazin. Šele proti koncu svojega bivanja v Berlinu naj bi se razpustil.

"V tem času so se spremenili tako mesto kot tudi ljudje. Kar naenkrat je bil Berlin preplavljen z mamili in takrat nisem vselej sprejemal najboljših odločitev. Da ne dolgovezim: v Berlin sem prišel zdrav kot dren, zapustil pa sem ga kot razvalina."

Skrbni sostanovalec Bowie
Vendar pa se danes 68-letni Iggy rad spominja časa, ki ga je preživel z Bowiejem, s katerim sta bila sostanovalca v hiši v berlinskem okrožju Schöneberg. "Kolikor je bilo mogoče, je pazil name. In to sem znal zelo ceniti." O uporabi mamil pa pravi, da jih je opustil s prelomom tisočletja. "Prenehal sem kaditi in od takrat se nikoli več nisem dotaknil nobenih mamil."


Kljub nekdanjim razvadam pa je Iggy Pop od predlani poslednji živeči član prvotne postave The Stooges, skupine, ki je s svojo hripavo kakofonijo pomagala opredeliti glasbeni značaj Detroita, obenem pa pomenila vezni člen med rockom šestdesetih in eksplozijo panka, ki je sledila. Marca 2014 je namreč umrl bobnar Scott Asherton, njegov brat kitarist Ron Asherton pa je umrl leta 2009.

Postpopovska depresija ... in nova turneja
Na sredini naslednjega meseca prihaja na trg njegov novi samostojni album, naslovljen Post Pop Depression, na katerem naj bi bila tudi skladba o času, preživetem v Berlinu. To novico spremlja tudi najava berlinskega koncerta, ki je napovedan za 7. maj, nam najbližji koncert te turneje pa bo na Dunaju 4. junija.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
what?
# 19.02.2016 ob 17:37
Najhujša droga so cigarete, močno povezane z vsemi zasvojenostmi, v največjem deležu ubijejo uporabnika, samo tega vam odkrito pač ne bodo nikoli povedali...

v primeru Iggy-ja so bile cigarete še najmanjši problem.
SamoRes
# 19.02.2016 ob 08:30
Za vse tiste, ki se potite po telovadnicah že leta in niti približno ne izgledate tako fit kot Iggy Pop: on po koncertu ni šel v fitness ampak na dozo in grupnega :)
Jouža
# 19.02.2016 ob 00:13
Iggy Legenda!!!! Vse besede so odveč!
sir.shrek
# 19.02.2016 ob 07:11
eh Igi, mal bol se toplo obleč pa bo use rešen. Pa še takih hudih člankov ne bo treba brati.
tsinamuh0
# 18.02.2016 ob 23:12
Lepo je to povedal: o uporabi mamil pa pravi, da jih je opustil s prelomom tisočletja. "Prenehal sem kaditi in od takrat se nikoli več nisem dotaknil nobenih mamil."

Čestitke, in prav zato je še živ. Najhujša droga so cigarete, močno povezane z vsemi zasvojenostmi, v največjem deležu ubijejo uporabnika, samo tega vam odkrito pač ne bodo nikoli povedali...
Kazalo