Sopranistka Irena Preda je diplomirala na Trinity Collegeu v Londonu in tam dva dni pozneje že nastopila v naslovni vlogi Bizetove opere Carmen. V Španiji je na povabilo Montserrat Caballe sodelovala ob 150-letnici Puccinijevega rojstva, nastopila pa je tudi pred angleško kraljico Elizabeto II. Nastopa doma in v tujini. Na fotografiji s kitaristom Alenom Garagicem na sprejemu ob dnevu španske državnosti. Foto: BoBo
Sopranistka Irena Preda je diplomirala na Trinity Collegeu v Londonu in tam dva dni pozneje že nastopila v naslovni vlogi Bizetove opere Carmen. V Španiji je na povabilo Montserrat Caballe sodelovala ob 150-letnici Puccinijevega rojstva, nastopila pa je tudi pred angleško kraljico Elizabeto II. Nastopa doma in v tujini. Na fotografiji s kitaristom Alenom Garagicem na sprejemu ob dnevu španske državnosti. Foto: BoBo
Evropski mesec kulture so organizirala veleposlaništva držav članic Evropske unije. Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v okviru Evropskega meseca kulture in ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU pripravilo dan odprtih vrat, ki se ga je 10. maja udeležilo več kot 4.000 obiskovalcev. Odprli so razstavo slik Albina Zaverla, pozneje so predstavili tudi dela Borisa Pahorja. Irena Preda in Nejc Lavrenčič bosta po koncertu v Kennedyjevem centru (na fotografiji) nastopila še v Narodni galeriji v Washingtonu in tam premierno izvedla skladbo Nejca Kuharja, napisano prav za Evropski mesec kulture. Foto: EPA

Preda in Lavrenčič sta izvedla samospeva Benjamina Ipavca Čez noč, čez noč na besedilo Otona Župančiča ter V spominsko knjigo na besedilo Vojeslava Moleta. Sledili so samospev Pomladna noč Josipa Ipavca, dva samospeva Rada Simonitija na besedilo Ivana Minattija in Srečka Kosovela ter samospev Antona Lajovica Cveti cveti rožica. Sonati za klavir Lucijana Marije Škerjanca so sledile izvedbe opernih arij evropskih skladateljev, kot so Francesco Cilea, Giacomo Puccini in Jules Massenet.
Koncert, ki so ga poslušalci pozdravili s stoječimi ovacijami, je bil neposredno predvajan na spletu.
Slovensko veleposlaništvo predstavilo še Albina Zaverla in Borisa Pahorja
Evropski mesec kulture so že drugo leto zapored v mesecu maju organizirala veleposlaništva držav članic Evropske unije. Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v okviru Evropskega meseca kulture in ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU pripravilo dan odprtih vrat, ki se ga je 10. maja udeležilo več kot 4.000 obiskovalcev in na katerem so odprli tudi razstavo slik s slovenskimi motivi 95-letnega Albina Zaverla iz Minnesote.
V sodelovanju s Kongresno knjižnico v Washingtonu je veleposlaništvo 13. maja na oddelku za evropsko književnost organiziralo predstavitev del Borisa Pahorja. Predstavitev je pripravil lektor slovenskega jezika iz Clevelanda Luka Zibelnik, udeleženci pa so vprašanja lahko neposredno naslovili na pisatelja, ki se je prek videokonferenčne povezave oglasil iz Trsta.
Isti večer je Zibelnik na veleposlaništvu vodil uvodni uri v tečaj slovenskega jezika. Veleposlaništvo je nato 14. maja pripravilo še projekcijo dokumentarnega filma o Pahorju z naslovom Trmasti spomin.
Preda in Lavrenčič še premierno s skladbo Nejca Kuharja
V sredo, 28. maja, bo hišni ansambel v Narodni galeriji v Washingtonu premierno izvedel skladbo mladega slovenskega skladatelja Nejca Kuharja, napisano prav za Evropski mesec kulture. V soboto, 31. maja, pa bodo otroci Osnovne šole Janney iz Washingtona na avstrijskem veleposlaništvu predstavili slovensko ljudsko pravljico Zlata ptica.
Sopranistka Irena Preda je diplomirala na Trinity Collegeu v Londonu in tam dva dni pozneje že nastopila v naslovni vlogi Bizetove opere Carmen. V Španiji je na povabilo Montserrat Caballe sodelovala ob 150-letnici Puccinijevega rojstva, nastopila pa je tudi pred angleško kraljico Elizabeto II. V Sloveniji se je predstavila v operi Ljubezen kapital v SNG Operi in baletu Ljubljana, nastopila je v gledališko-glasbenem projektu Gremo vsi! Mareta Bulca in produkciji Zavoda Maska, nastopila pa bo tudi v predstavi Srce na dlani Drage Potočnjak, prav tako v Bulčevi režiji, ki bo v Slovenskem mladinskem gledališču premierno uprizorjena 17. junija. Med drugim je nastopila še v Avstriji, Belgiji, Italiji, na Švedskem, v Izraelu in Šrilanki.
Pianist Nejc Lavrenčič je študiral pri Aleksandru Madžarju na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, kjer je leta 2012 tudi magistriral pri Janu Michelisu. Med letoma 2011 in 2013 je imel štipendijo flamske vlade. Trenutno končuje magisterij iz komorne glasbe ter koncertira kot solist in kot komorni glasbenik.
Irena in Nejc se odpravljata v Ottawo in Toronto, kjer bosta prav tako nastopila ob 10. obletnici vstopa Slovenije v EU. Oba koncerta v Kanadi organizira Slovensko veleposlaništvo v Ottawi, ki ga vodi odpravnica poslov Irena Gril.