Leta 1965, ko niso bili Beatli še niti dobro 'zaraščeni', so bili v Izraelu že prepoznani kot nevarni subjekti, ki kvarijo mladino. Foto:
Leta 1965, ko niso bili Beatli še niti dobro 'zaraščeni', so bili v Izraelu že prepoznani kot nevarni subjekti, ki kvarijo mladino. Foto:
Paul McCartney
Paul McCartney bo kar najhitreje izkoristil uradno izralesko vabilo. V Tel Avivu bo nastopil že septembra. Foto: EPA

Po več kot štirih desetletjih tako Izrael v danes sicer že priletnem Paulu McCartneyju ne vidi več 'nevarnega subjekta'. Izraelski veleposlanik v Londonu je nekdanjima članoma Beatlov Paulu McCartneyju in Ringu Starru ter družinama pokojnih Johna Lennona in Georgea Harrisona poslal pismo z opravičilom. Z mislijo na dogodke pred 43 leti je tako Ron Prosor zapisal: "Nobenega dvoma ni, da smo s tem, ko smo ljudem, kot ste vi, ki so oblikovali mišljenje cele generacije, prepovedali vstop v državo in nastop, zamudili veliko priložnost."

McCartney izkoristil zeleno karto
McCartney se je odločil kar najhitreje izkoristiti 'zeleno karto'. Že septembra bo odpotoval v Izrael, kjer pričakujejo, da se bo njegovega koncerta v Tel Avivu udeležilo kar okoli 250.000 Izraelcev. Koncert bo del dogodkov, s katerimi bodo v Izraelu zaznamovali 60. obletnico ustanovitve izraelske države. McCartney je bil menda nad povabilom za nastop zelo navdušen. Kot so zapisali v časopisu Daily Telegraph, je neimenovani vir iz bližine Paula McCarteyja povedal: "Paul si zelo prizadeva za koncert, čeprav so varnostne razmere zelo slabe." Nevarnost je toliko večja, ker sta kot mogoča prostora za koncert predvidena nacionalni nogometni stadion Ramat Gan in park Hayarkon, torej izredno velika ambienta, ki ju je težko povsem nadzirati, četudi velja, da so Izraelci mojstri obvladovanja nevarnih razmer. A tudi njim kdaj spodleti.

Minister za izobraževanje zoper angleški pop in rock
Če se za trenutek še vrnemo v leto 1965 in identificiramo glavnega krivca za to, da množice današnjih petdeset- in šestdesetletnikov niso mogle v živo videti svojih najstniških idolov. To je bil tedanji minister za izobraževanje David Zarevski, ki mu je uspelo uveljaviti svoje mnenje, da glasba in obnašanje četverice iz Liverpoola uničuje moralo in intelekt mladih Izraelcev.