Koncerti Perpetuum Jazzile potekajo pod taktirko njihovega umetniškega vodje Tomaža Kozlevčarja. Foto: Cankarjev dom
Koncerti Perpetuum Jazzile potekajo pod taktirko njihovega umetniškega vodje Tomaža Kozlevčarja. Foto: Cankarjev dom
ManSound je a cappella sekstet iz Kijeva, ki ga je leta 1994 ustanovil skladatelj Vladimir Miknovetski.

Glasbeni sladokusci so v Gallusovi dvorani dočakali večer energije, čutnih ritmov in čustvenih harmonij - tako so vsaj pred koncertom obljubili Perpetuum Jazzile. Na koncertu so predstavili novi, že četrti album z naslovom Čudna noč, na oder pa so povabili tudi enega najboljših a cappella džez sekstetov na svetu. Zasedbo ManSound iz Kijeva odlikuje božansko zlitje džezovskih harmonij, bogata barva, čustvenost in naravna odrska pojavnost.

Kaj natančno je "moški zvok"?
Šesterica vrhunskih džezistov se je na skupno glasbeno pot podala leta 1994; njihova priljubljenost se je hitro razširila po Evropi, leta 2000 so se na povabilo Lionela Hamptona udeležili slovitega džezovskega festivala, na katerem so navdušili in bili zato povabljeni še dvakrat.

Glasbeni repertoar Mansound sestavljajo prevsem slovanske ljudske pesmi, pomešane s klasikami džeza, ki so nastale pod peresi Georga Gershwina in Stevieja Wonderja; sveže aranžmaje priredbam spiše vodja seksteta Vladimir Mikhnovetski. V zadnjih desetih letih so se iz rodne Ukrajine na koncertne obiske razen v ZDA podali tudi v Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Švico, Holandijo, Estonijo in Francijo.

Sveže zgoščeni plošček v živo
Pevski zbor Perpetuum Jazzile je album Čudna noč v trgovine poslal prvega septembra, na njem pa so se preizkusili tudi v nenavadnih priredbah - posneli so singla Ne zameri mi skupine Leeloojamais ter Joyful Joyful, ki ga v izvirniku izvaja Lauryn Hill. Njihova glasba je sicer prepletena z ritmično brazilsko bosso novo, swingom, posegajo pa tudi po gospelu, funku in popu. Izvirne vokalne priredbe ostajajo zveste bossi novi Toma Jobima in Luiza Bonfaja, funky mojstrovinam Stevieja Wonderja in džezovskim standardom Cola Porterja, Joea Zawinula, Bernice Petkere, Miljenka Prohaske in Jožeta Privška.