V Ljubljani rojeni Jurij Slatkonja (1456–1522) je kot ustanovitelju dunajske dvorne kapele zaznamoval predvsem glasbeno področje Dunaja, a obenem bil zaslužen, da so najnovejši kulturni tokovi prihajali tudi v Ljubljano.

Sorodna novica Glasbeni krog Jurija Slatkonje, zaslužnega tudi za ustanovitev Zbora dunajskih dečkov

Na Dunaju je več kot dve desetletji vodil dvorno glasbeno kapelo cesarja Maksimilijana I. in pozneje postal dunajski škof. Leta 1498 je zasnoval deški zbor, iz katerega se je razvil slavni zbor dunajskih dečkov. Ti so sprva nastopali izključno na cesarskem dvoru, danes pa nastopajo po vsem svetu.

Sorodna novica Ko so v Ljubljano vodila Pisana vrata in se je v mestu rad ustavljal papež
Jurij Slatkonja je bil prvi pravi (rezidencialni) dunajski škof. Foto: Wikipedia
Jurij Slatkonja je bil prvi pravi (rezidencialni) dunajski škof. Foto: Wikipedia

Pripisujeta se mu kratek latinski motet in štiriglasna posvetna pesem, na koncertu pa ju bo dopolnjevala glasba njegovih sodobnikov Heinricha Isaaca, Ludwiga Senfla in Paula Hofhaimerja. Izvajali jih bodo znani nemški vokalni ansambel Singer Pur, ki deluje že več kot tri desetletja, ter Domen Marinčič na viola da gambi in Tomaž Sevšek na orgelskem pozitivu.

Koncert je del cikla Harmonia Concertans – Stara glasba na Novem trgu, ki ga pripravlja Muzikološki inštitut ZRC-ja SAZU-ja, ter spremljevalni del znanstvenega posveta Jurij Slatkonja: Od Kranjske do Dunaja, ki je potekal na Slovenski matici v sodelovanju z ZRC-ja SAZU-ja.

Na posvetu so o Slatkonjevi življenjski poti in upodobitvah spregovorili Lilijana Žnidaršič Golec, Grantley McDonald, Gašper Cerkovnik in Matej Klemenčič, o njegovi povezavi z glasbo pa Katarina Šter, Marko Motnik in Klemen Grabnar.