Danes ob 18.00 nastopata duo Andrej Ofak in Borut Mori (harmonika in kitara), ki predstavljata album The Echoes of River Drava in nekatere nove skladbe.

Narodni dom Maribor. Foto: BoBo
Narodni dom Maribor. Foto: BoBo

Ker so bili zaradi ukrepov v času pandemije novega koronavirusa v Narodnem domu Maribor prisiljeni pred mesecem dni dopovedati vse dogodke, so se odločili javnosti glasbo ponuditi s svoje strehe, natančneje s stolpa, kjer bodo ob sredah ob 18.00 igrali v živo, nastope pa bodo predvajali tudi na spletu.

Tokrat bosta nastopila Andrej Ofak in Borut Mori. Foto: Narodni dom Maribor
Tokrat bosta nastopila Andrej Ofak in Borut Mori. Foto: Narodni dom Maribor

Prvi je pretekli teden na "turnu" nastopil kantavtor Marko Grobler. "Bilo je izvrstno; našteli smo več kot 2400 ogledov," pravi direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Nastope na stoletnem stolpu, ki tehnično ni majhen organizacijski zalogaj, prenašajo v živo na spletu s pomočjo 360-stopinjske kamere. Za to so se odločili, da bi lahko čim več ljudi uživalo v glasbi, ne da bi se zbirali pred poslopjem Narodnega doma in s tem kršili odrejene omejitve zaradi epidemije. "Zunaj se sicer sliši, a nismo želeli nastopa preveč ozvočiti," pojasnjuje direktor.

Poslušalec lahko med gledanjem posnetka uživa ne le v glasbi, ampak tudi v razgledu na celotni Maribor, saj se Narodni dom stoji v središču mesta. Prav tako je slišati tudi druge zvoke mesta, kot so denimo zvonovi z bližnjih cerkva.

"Tako tudi sami sebi pokažemo, da smo še živi"
Za zdaj so koncerti napovedani do 27. maja. "Na ta način želimo vsaj malo zapolniti praznino, ki je nastala ob tem, da ne smemo prirejati prireditev v živo," je povedal Rukavina. "Vsi zdaj predvajamo stare posnetke, a mislimo, da je treba dati ljudem tudi nekaj novega, nekaj neposrednega, obenem pa pomagati izvajalcem, ki so zdaj ostali brez nastopov," je dodal. "Navsezadnje pa tako tudi sami sebi pokažemo, da smo še živi," je prepričan.

Na
Na "Turnu" bo nastopil tudi Vasko Atanasovski. Foto: Foto BOBO

Narodni dom je sicer zaradi epidemije koronavirusa zaprt. Do preklica so odpovedali vse dogodke v vseh objektih, ki jih imajo v upravljanju, torej tudi v dvorani Union, Vetrinjskem dvoru, Karanteni, Sodnem in Vodnem stolpu. Na spletni strani in družbenih omrežjih deluje le Glasbeni klub, kjer vsak torek in četrtek predvajajo posnetek, ki ga izbere eden izmed zaposlenih ali sodelavcev Narodnega doma Maribor.

Pod velikim vprašajem je tudi Festival Lent. Jasno je že, da ga ne bodo mogli izvesti tako, kot so ga načrtovali – na začetku poletja kot prejšnja leta. Končna odločitev o letošnji usodi festivala pa še ni bila sprejeta.