Simfoniki RTV Slovenija so za koncert pripravili deset Matičičevih skladb. Foto: RTV SLO
Simfoniki RTV Slovenija so za koncert pripravili deset Matičičevih skladb. Foto: RTV SLO
Janez Matičič
Janez Matičič je začetnik elektrozvočne glasbe v Sloveniji. Foto: Festival Ljubljana

Simfoniki RTV Slovenija so na Radiu Slovenija pod taktirko Uroša Lajovica izvedli deset Matičičevih skladb, na odru pa so se jim poleg slavljenca pridružili Vondži Kim, pianistke Milanka Črešnik, Tatjana Kaučič in Marina Horak, klarinetist Dušan Sodja, saksofonistka Betka Bizjak Kotnik in Zagrebški kvartet saksofonov.

Na sporedu so bile Matičičeve skladbe Prolog za deset trobil, Exstasis - iz ciklusa Tri vizije, Tri skladbe za violino in klavir, Prva sonata, Canto rapsodico za klarinet in klavir, Sonata št. 4, Chorals za klavir štiriročno, Kozmofonija za klavir in magnetofonski trak, Repliques za altovski saksofon in klavir, Utripi in Kvartet za saksofone Memory.

Slavljenec se predstavi
Janez Matičič se je rodil leta 1926 v Ljubljani. Leta 1950 je na Akademiji za glasbo diplomiral iz kompozicije, kontrapunkta, glasbene analize in klavirja. Po nekaj letih, ko je bil predavatelj na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani, je študij nadaljeval v Parizu. Tam je spoznal nujnost preobrazbe k novim tehnikam skladanja. Impresionistične prvine, zlasti izreden čut za barvne odtenke, ritmično pisanost in z glasbenim erosom ustvarjeno prelivanje dinamičnega razpleta muzikalnih idej so skladatelju omogočili odkrivanje novih izraznih možnosti. Dokaz vsestranskosti njegovega ustvarjanja so tudi elektrozvočne skladbe, ki so bile novost v slovenski glasbeni literaturi.

Matičič je leta 1962 prejel nagrado mednarodnega natečaja za kompozicijo Prince Rainier de Monaco. V Parizu so ga leta 1970 odlikovali z redom Croix de chevalier, dobil je Prešernovo nagrado (1981) za Koncert za violino in orkester in prvo oceno mednarodnega natečaja elektrozvočne glasbe v Bourgesu (1990). Nastopa tudi kot solist na klavirju.