Ursula Rucker je leta 2007 v Cankarjevem domu že enkrat navdušila slovensko občinstvo. Foto:
Ursula Rucker je leta 2007 v Cankarjevem domu že enkrat navdušila slovensko občinstvo. Foto:

Pevka svoj glasbeni milje polni z bogato vsebino in glasbo, ki se giblje čez rob ambientalnega in plesnega. Angažirana ameriška glasbenica bo drevi nastopila na letnem vrtu Gala hale na Metelkovi, za uvod v koncert pa bo poskrbela slovenska zasedba Jimmy Barka Experience.


Ljubitelji hiphopa so Ruckerjevo spoznali kot vokalistko zasedbe The Roots. Na samostojno pot se je podala z izdajo albuma Supa Sista (2001), ki so mu sledili Silver or Lead (2003), Ma'at Mama (2006) in Ruckus Soundsysdom (2008). Zanjo značilna minimalistična glasba govorjene besede (ang. spoken-word poetry) jo je kmalu ustoličila na svetovni glasbeni sceni. Svojo kariero je Ruckerjeva letos kronala s petim studijskim albumom She Said, ki ga bo v sklopu turneje predstavila tudi na Drugi godbi.

Ruckerjeva brez dlake na jeziku, a z nežnim sladkim glasom podaja poezijo, ki se vsebinsko ukvarja s tematikami, kot so suženjstvo, ženstvenost, seksizem, ljubezen, politika, družbena stvarnost, medijske spletke in druge.

Pevka je v Ljubljani že nastopila leta 2007, ko je svojo poezijo ob spremljavi bobnov in kitare predstavila v sklopu cikla Radikal šik Cankarjevega doma.

Zasedbo Jimmy Barka Experience sestavljata DJ-ja Bakto in Borka ter bobnar Marjan Stanić. Ta bo na letošnji Drugi godbi nastopil tudi kot član skupine Mljask, ki spremlja priznanega saksofonista Vaska Atanasovskega. Člani Jimmy Barka Experience s pomočjo štirih gramofonov, dveh mešalnikov in bobnov ustvarjajo "razmetanko slogov, nepredvidljiv kolaž funka, afra, drugih godb, hiphopa in še marsičesa težje oprijemljivega", piše v festivalski knjižici.