Vasko Atanasovski, ki bo v Kinu Šiška z zasedbo Mljask nastopil 13. maja, je eden najplodovitejših glasbenikov pri nas. S svojim prefinjenim in nemalokrat virtuoznim igranjem saksofona si je med glasbeniki in tudi med občinstvom pridobil velik mednarodni ugled. S skupino Mljask vedno bolj uporablja tudi glas za svoja besedila in se skupaj z ekstatičnimi instrumentalisti spretno giblje med različnimi glasbenimi zvrstmi. Foto: www.etnika.si
Vasko Atanasovski, ki bo v Kinu Šiška z zasedbo Mljask nastopil 13. maja, je eden najplodovitejših glasbenikov pri nas. S svojim prefinjenim in nemalokrat virtuoznim igranjem saksofona si je med glasbeniki in tudi med občinstvom pridobil velik mednarodni ugled. S skupino Mljask vedno bolj uporablja tudi glas za svoja besedila in se skupaj z ekstatičnimi instrumentalisti spretno giblje med različnimi glasbenimi zvrstmi. Foto: www.etnika.si
Hindi Zahra
V Parizu živeča maroška femme fatale berberskega rodu Hindi Zahra (izg. Zara) je Evropo obnorela s svojim singlom Beautiful Tango in nato še s prvencem Handmade, ki ji ga je izdala založba Blue Note leta 2010. V Kinu Šiška bo v okviru Druge godbe nastopila 13. maja. Foto: Druga godba
Staff Benda Bilili
Zasedba Staff Benda Bilili iz Demokratične republike Kongo, ki odpira osrednji del festivala Druga godba, je nastala leta 2005 iz uličnih glasbenikov, invalidov in zapuščenih otrok, na katere bi svet pozabil, če jih po naključju ne bi opazila francoska poročevalca ter filmska ustvarjalca Renaud Barret in Florent de La Tullaye. Foto: EPA

Pred koncertom osemčlanske zasedbe iz Demokratične republike Kongo bodo v preddverju centra urbane kulture Kino Šiška odprli tudi razstavo plakatov, ki jih je za festival med letoma 2003 in 2010 oblikoval Karlo Medjugorac.

Mešanica žanrov iz ulic Kinšase
Staff Benda Bilili v svojih pesmih, mešanici rumbe, funka, soula in reggaeja, opevajo vsakdanje življenje v Kinšasi in prinašajo sporočilo, da hendikep ni v telesu, temveč zgolj v glavi. Zasedba je leta 2009 izdala album Tres Tres Fort in z njim takoj požela uspeh, tudi po zaslugi dokumentarnega filma z naslovom Benda Bilili!, ki sta ga o skupini posnela francoska filmarja Renaud Barret in Florent de La Tullaye.

Oblikovalec Karlo Medjugorac bo v preddverju Kina Šiška razstavljal plakate, ki jih je za Drugo godbo ustvarjal od leta 2003 do 2010. Od oblikovalskega sodelovanja s festivalom se je Medjugorac poslovil s plakatom za koncert skupine Balkan Beat Box, ki je skupaj s koncertom Mulatuja Astatkeja sodil v spomladanski del Druge godbe. Zaradi spora s Festivalom Ljubljana letos Druga godba prvič ne bo gostovala v Križankah. Koncerti bodo zato večinoma postavljeni na manjša, intimnejša prizorišča. Do 14. maja bodo v sklopu festivala med drugimi nastopili angažirana ameriška glasbenica Ursula Rucker, Vasko Atanasovski in njegovi Mljask, maroška glasbenica berberskega rodu Hindi Zahra in izraelska glasbenica Mor Karbasi.

Dvojni koncert 13. maja
Ursula Rucker se bo na Drugi godbi ustavila v sklopu turneje ob izidu petega studijskega izdelka She Said, ki so jo opisali kot "pevko, ki svoj glasbeni milje polni z bogato vsebino in glasbo, ki se giblje čez rob ambientalnega in plesnega". Za Ruckerjevo bo letni oder Gale hale na Metelkovi segrela slovenska zasedba Jimmy Barka Experience, ki s pomočjo štirih gramofonov, dveh mešalnikov in bobnov ustvarja "razmetanko slogov".

V Kino Šiška se bo Druga godba vrnila 13. maja z dvojnim koncertom. Prvi bodo na oder Katedrale stopili Vasko Atanasovski in Mljask. Priznani saksofonist Atanasovski se skupaj z ekstatičnimi instrumentalisti spretno giblje med glasbenimi zvrstmi. Zasedba bo na koncertu predstavila novo gradivo. Druga zvezda večera bo maroška glasbenica berberskega rodu Hindi Zahra, ki jo je prvenec Handmade ponesel med zvezde. Za Zahro je značilno, da se v svojih skladbah elegantno sprehaja med bluesom in soul-folkom, občasno pa zaide tudi v temnejše vode.

Jesenski del festivala še pod vprašajem
Sklepni dan bo zaznamovalo celodnevno dogajanje. Že ob 11.00 bo pod vodstvom Roberta Rodrigueza in Susie Ibarre potekala delavnica Mundo Ninos, namenjena otrokom od 4. do 8. leta. Priznana glasbenika otroke vabita, naj se z njima naučijo ritmov z vseh koncev sveta, za regionalni vpliv delavnic pa bosta poskrbela Luka Ropret in Brina Vogelnik. Rodriguez in Ibarra bosta ob 16.00 izvedla tudi koncert za otroke vseh starosti.

Za uvod v večerni del bo s koncertom v Atriju ZRC SAZU poskrbela norveška glasbenica Mari Kvien Brunvoll, ki vokal spaja s tradicionalnimi akustičnimi glasbili in elektroniko, festival pa se bo sklenil s koncertom kitarista in pevca Damirja Imamovića v Klubu Cankarjevega doma. Organizatorji bi radi projekt prevetritve festivala sklenili z načrtovanim jesenskim delom. Ali ga bodo izpeljali, je odvisno od obiskanosti osrednjega festivalskega dela.