Odprtje Druge godbe, ki bo med 8. in 26. majem večinoma v CUK Kino Šiška in Cankarjevem domu, so zaupali skupini Moriarty, glasbeniki, ki so hitro prepotovali svet in postali kultna skupina s svojevrstnim glasbenim slogom. Foto: Druga godba
Odprtje Druge godbe, ki bo med 8. in 26. majem večinoma v CUK Kino Šiška in Cankarjevem domu, so zaupali skupini Moriarty, glasbeniki, ki so hitro prepotovali svet in postali kultna skupina s svojevrstnim glasbenim slogom. Foto: Druga godba
Bogdan Benigar
Čeprav so imeli letos na voljo manj javnih sredstev, organizatorji z direktorjem Bogdanom Benigarjem na čelu pravijo, da se to na programu festivala ne pozna veliko. Foto: Druga godba

Francoska skupina z močnim ameriškim pridihom si je ime nadela po junaku iz kultne knjige Jacka Kerouacka Na cesti. In prav na cesti, na poti med koncerti, je nastajal The Missing Room, zadnji, lanski album šestčlanske ekipe Moriarty, ki so ga predstavili na ljubljanskem koncertu v Klubu CD z začetkom.

Največji izziv je koncert v zaporu
Svojo mešanico folka, countryja in bluesa je tesno povezana skupina igrala tudi na neobičajnih koncertnih prizoriščih, kot so bolnišnica za duševne bolezni, porušen grad in zapor. Basist zasedbe Moriarty, Stephan Zimmerli, je v telefonskem intervjuju za Val 202 opisal, kaj je bil zanje največji koncertni izziv: "Igrati pred zaporniki, ki res niso nikoli slišali naše zvrsti glasbe, saj v Franciji poslušajo hiphop ali hard core. Da med zaporniškimi zidovi zaigra akustična folk neodvisna glasba, je zagotovo nekaj zelo čudnega. Zagotovo je bilo najtežje odigrati koncert pred temi ljudmi, ki niso še nikoli slišali take glasbe, videti njihove poglede. Prepričati jih moraš v nekaj minutah, saj bodo drugače šli stran, se začeli pogovarjati, se norčevati iz tebe ali se pretepati."

Vsi člani sicer francoske skupine, ki deluje od leta 1995, imajo enega ali oba ameriška starša, kar se kaže tudi v njihovi glasbi. Zimmerli pravi, da so se morali pred francoskimi sonarodnjaki včasih zagovarjati, ker so njihove pesmi v angleščini: "Glasbo smo začeli ustvarjati, da bi se znova povezali s svojimi ameriškimi deli družin. Večina Francozov nas je spraševala, zakaj ne pojemo v francoščini, saj jo govorimo in živimo v Franciji. A mi v glasbi ne iščemo tega, za nas nista zanimiva Pariz in vsakdanje življenje. Glasba je za nas kot časovni stroj, s katerim lahko dosežeš oddaljene dele svojih spominov, in vedno se nam je zdelo, da je za takšno raziskovanje naravni jezik angleščina."

Vrhunca s Quanticom in Madredeus
Kot enega vrhuncev letošnje izdaje festivala organizatorji izpostavljajo koncert v Kolumbiji delujočega Britanca Quantica, ki bo 10. maja nastopil z britansko souldivo Alice Russell in novo zasedbo Combo Barbaro. Dva večera pozneje bodo nastopili stari znanci Druge godbe, portugalska skupina Madredeus, ki se tokrat predstavlja z novo pevko Beatriz Nunes.

Več o letošnjem festivalu Druga godba prebrite tukaj.

Po projekciji dokumentarnega filma, ki bo 22. maja predstavil zgodbo finskega harmonikarja Kimma Pohjonena, bo 24. maja sledila plesna atrakcija Tanzanije Jagwa Music, ki evropske odre osvaja s svojo groovy godbo, imenovano mchiruku. Še istega večera bo mogoče zaplesati na latino-afriški zabavi z Aureliom Martinezom iz Hondurasa in zasedbo The Garifuna Soul Band.
Slovensko glasbo zastopa Irena Tomažin
28. festival se bo sklenil 26. maja, ko bo kot edina slovenska predstavnica nastopila Irena Tomažin, za konec pa bodo poskrbeli turški duo Erkan Ogun na kitari in Derya Türkan na mali turški violini kemanče ter mojstrica sevdalink iz BiH-a Almira z zasedbo. Festival se bo zavlekel še v naslednji mesec, ko bo 11. junija v Cankarjevem domu v okviru festivala Nasmeh Koreje gostovala južnokorejska zasedba Tori Ensemble.
Zavod Druga godba je letošnji festival pripravil z manjšo finančno podporo pristojnega ministrstva in Mestne občine Ljubljana, kljub temu pa organizatorji zagotavljajo, da ostaja program zelo kakovosten.