Nana Milčinski se znova poklanja dedovi zapuščini. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nana Milčinski se znova poklanja dedovi zapuščini. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nana Milčinski
Izid novega albuma bo pospremila s koncertom v ljubljanski Drami. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Igor Samobor in Nana Milčinski
Ob Nani Milčinski bodo na koncertnem dogodku v Drami nastopili Femi Temowo (kitara), Marko Črnčec (klavir), Robert Jukič (bas), Sergej Randjelović (bobni), Gregor Gruden, Gregor Strasbergar, Eva Gorenc in Manca Bukovac (spremljevalni vokali), glasbeniki Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z dirigentom Tadejem Tomšičem, vokalna skupina Bee Geesus, Klemen Slakonja in Juš Milčinski. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Mojca Menart in Andraž Pöschl
V Ježkovem letu bo RTV Slovenija pripravila tudi nove glasbene spote v moderni preobleki, dokumentarni film in priredbo gledališke igre, ki nosi Ježkovo izročilo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nana Milčinski in Darja Grozdnik
Koncert uglasbene Ježkove poezije, ki se bo začel v nedeljo ob 20.00, bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati tudi na 1. programu Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Dobro leto dni po izdaji albuma Še ena pomlad, s katerim se je prav tako poklonila svojemu dedku, prihaja nadaljevanje. "Želela sem si, da bi ponudila pesmi, ki jih že poznate, zato sem si izbrala Lisjakovo Ne čakaj na maj in Vodopivčevo Ljubezen naj gre vedno v cvet, ki sem jo zapela s Klemnom Slakonjo," je poudarila Nana Milčinski na novinarski konferenci pred koncertom ob izidu novega albuma Od tod do vesolja v okviru koncertnega cikla Akustika: nedelje v Drami.

Koncert uglasbene Ježkove poezije, ki se bo začel v nedeljo ob 20.00, bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati tudi na 1. programu Radia Slovenija. Zamudniki pa si bodo lahko posnetek nedeljskega koncerta ogledali v petek, 31. januarja, ob 20.30 na 1. programu Televizije Slovenija.

Želja po drugi plošči je v dramaturginji, režiserki in performerki klila že od izdaje prve, saj je želela občinstvu ponuditi celovečerni glasbeni koncert - uro in pol same glasbe. "Čeprav imam rada svoje večere takšne, kot so - s poezijo in humoreskami," je pripomnila Milčinskijeva v pogovoru za MMC.

Cel pogovor z Nano Milčinski in poročilo s koncerta boste lahko prebrali v ponedeljek na straneh MMC-ja.

Koščki so se sestavili in nastal je nov studijski izdelek, na katerem je mogoče slišati trinajst novih skladb v njeni izvedbi. "Ta plošča je nastajala vse poletje, prek jeseni, zime do današnjega dne, ko lahko album vzamem v roke," je pojasnila Milčinskijeva.

Tokrat je povabila še več glasbenih soustvarjalcev kot na prvi plošči, kjer sta velik pečat pustila Martin Štibernik in Anže Langus Petrović. Izvirno glasbo sta tako poleg omenjenih prispevala še Matija Vrhovnik Smrekar in Dominik Bagola. Ob tem je posebej poudarila svoje sodelovanje z britanskim glasbenim producentom, aranžerjem in džezovskim kitaristom Femijem Temowo.

Poleg Slakonje pa so se ji kot posebni gostje na albumu pridružili še pevski zbor Bee Geesus pod vodstvom Mateja Virtiča in glasbeniki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter Big Banda RTV Slovenija.

Začetek Ježkovega leta na RTV Slovenija
Album, ki je izšel pri Založbi RTV Slovenija v tesnem sodelovanju s 1. programom Radia Slovenija, tako odpira cikel slovesnosti, ki jih pripravlja RTV Slovenija ob 100. obletnici Ježkovega rojstva. "O Franu Milčinskem - Ježku ne gre izgubljati besed. Dobro ga poznate. Poznate njegov ustvarjalni opus. Gre za enega najustvarjalnejših, vidnih umetnikov 20. stoletja. Naj povem to, da je bila njegova ustvarjalnost desetletja povezana prav z radiem. Takrat z Radiem Ljubljana, kjer se je tudi zaposlil 9. maja 1945 in tam preživel svoja kreativna leta," je na tiskovni konferenci pred koncertom dejala odgovorna urednica Prvega programa Radia Slovenija Darja Grozdnik.

Posebej ponosni, da so lahko del Ježkovega leta, so tudi pri ZKP-ju, je poudarila vodja založbe Mojca Menart. "Ponosni smo, da lahko povežemo ustvarjalne generacije te družine s to žlahtno tradicijo sanjavih in duhovitih besedil, ki jih je Nana izbrala iz dedkovega bogatega opusa z našo prihodnostjo. Nana je prihodnost kot ustvarjalka. To dokazuje z svojimi interpretacijami, celovito umetniško dejavnostjo: poznamo jo kot gledališko režiserko in dolgoletno sodelavko otroškega programa TV Slovenija in animiranih oddaj," je pojasnila Menartova.

Ob tem pa je še poudarila, da si želijo v tem letu obnoviti še en legendarni projekt, ki ga je zasnoval Ježek in režiral Matija Milčinski - Beležke o kranjskem tepežu. "To je bila zabavna radijska igra, ki je danes še kako aktualna," je sklenila Menartova.

Poklon tudi na televiziji
Aktivno pa se bodo v proslavljanje Ježkovega leta vključili tudi na uredništvih razvedrilnega in kulturno-umetniškega programa Televizije Slovenija. "Poleg že obstoječih arhivskih podob bi radi naredili nov dokumentarni film in poleg tega še nekaj skladb v preoblekah, ki jih bodo naredili znani slovenski izvajalci," je ob tem poudaril odgovorni urednik kulturnega in umetniškega programa Andraž Pöschl.

Akustika se nadaljuje v Drami
Z njenim nedeljskim koncertom pa se tudi nadaljuje koncertni cikel Akustika: nedelje v Drami. Med drugim se bodo na odru še zvrstili Saša Tabaković s skupino Damar, Brina, Terrafolk ter Bojan Gorišek in Janez Škof v koncertnem poklonu Eriku Satieju.