Festival Elevate v Gradcu poteka vsako leto od 2005. Foto: Elevate
Festival Elevate v Gradcu poteka vsako leto od 2005. Foto: Elevate

Celotni program festivala najdete na tej povezavi.

Med nastopajočimi glasbeniki letos najdemo imena, kot je nemški kultni dvojec D.A.F. ‒ Deutsch Amerikanische Freundschaft, čislani dronerji Sunn O))) ali pa prav tako slovenskemu občinstvu znan Kode9, ki bo nastopil v okviru Hyperdub Records 15 Label Night.

Nadalje pa bodo med drugim nastopili še Jayda G, Traxman, Stine Janvin, Kassel Jaeger, Deena Abdelwahed, Vladimir Ivković, Puce Mary, Robin Fox, Bendik Giske, Bjarki, December, Dorian Concept, Kelly Moran, Lee Gamble Ambisonic, Miss Red, Michael Mayer, Paula Temple, Peter Broderick, rRoxymore, Slikback D'Njau in Zenker Brothers.

Kultni dvojec D.A.F. bo nastopil na zadnji dan festivala. Foto: Elevate
Kultni dvojec D.A.F. bo nastopil na zadnji dan festivala. Foto: Elevate
Z videoklicem bo na festivalu sodelovala tudi ameriška demokratka Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Reuters
Z videoklicem bo na festivalu sodelovala tudi ameriška demokratka Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Reuters

Pamela Anderson, Srećko Horvat in Alexandria Ocasio-Cortez
Vsako leto gostijo tudi strokovnjake s področij, kot so na primer podnebne spremembe ali človekove pravice. Tema tokratnega političnega diskurza bo resnica, pri čemer bodo razkrivali prepletanje resnice, politike in novinarstva.

Nabor govorcev bo zelo raznolik, saj bodo gostili na primer igralko in aktivistko Pamelo Anderson, hrvaškega filozofa Srećka Horvata ter nigerijskega aktivista Nnimma Basseya, po videoklicu pa se bodo pogovarjali tudi s svežo zvezdo ameriških demokratov Alexandrio Ocasio-Cortez.

Interdisciplinarno v javnem prostoru
V festivalskem delu, posvečenem umetnosti, bo v ospredju projekt Re-Imagine Europe in na novo okrepljeno partnerstvo s Kiörom (Kunst im öffentlichen Raum Steiermark), ki se posveča umetnosti v odprtih prostorih.

Ob 15. obletnici festivala bosta zaživeli dve interdisciplinarni umetniški produkciji v javnem prostoru, in sicer Liquid Truth berlinskega studia Schnellebuntebilder v sodelovanju z oblikovalskim dvojcem Knoth & Renner in kuratorko umetniškega dela festivala Elevate Berit Gilmo ter večdnevna umetniška akcija Playy.club interdisciplinarnega umetniškega kolektiva Kleft.

Splošna pravila sodelovanja v nagradni igri najdete tukaj.

Katerega glasbenega izvajalca si najbolj želite slišati?
Z malo sreče se lahko brezplačno udeležite festivalskega konca tedna, saj v sodelovanju z organizatorjem podarjamo dvakrat po eno vikend vstopnico. Vse, kar morate narediti je, da na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si pošljete ime enega izmed letošnjih nastopajočih glasbenikov, ki si ga najbolj želite slišati v živo. Vaše odgovore pričakujemo do 13. februarja do 15. ure. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov!

Nagradna igra je zaključena, izžrebanca prejmeta vstopnici po elektronski pošti.