Čeprav bi marsikdo pričakoval, da bodo velikani rocka, ki so ustvarili besedila, za vedno vklesana v kolektivni spomin, ob slovesu od tuzemstva precej poetični, ni nujno tako. Kot piše Simmonds:
Čeprav bi marsikdo pričakoval, da bodo velikani rocka, ki so ustvarili besedila, za vedno vklesana v kolektivni spomin, ob slovesu od tuzemstva precej poetični, ni nujno tako. Kot piše Simmonds: "Ko pride zadnji trenutek, tudi najspretnejši govorci ne najdejo zlahka pravih besed." Foto: Založba

Kot piše v opisu knjige Encyclopedia of Dead Rock Stars: Heroin, Handguns and Ham Sandwiches, gre za biblijo mrtvih v popglasbi: enciklopedijo vseh tistih, ki so prišli, zarohneli in odšli v zadnjih "štirideset-in-nekaj letih" (pre)hitrih voženj s hitrimi avti, letenja z zasebnimi letali, preizkušanja mamil, igranja s smrtonosnim orožjem, življenja brez zavor.

Avtor Jeremy Simmonds je zbral zanimive pomembne in nepomembne podatke iz življenja zvezd, med njimi tudi njihove zadnje besede. Nekateri so bili v svojih poslednjih trenutkih bolj globoki, nekateri malo (no, veliko) manj, le redki pa so odšli čisto brez besed.

Zadnje izjave nekaterih najslavnejših imen v zgodovini popglasbe so zbrane v omenjeni knjigi, ki je zdaj izšla v prenovljeni različici. Poglejmo si nekaj najzanimivejših zadnjih izrekov slavnih.

Bo Diddley: "Odhajam v nebesa! Prihajam domov."
Terry Kath (chicaški kitarist zasedbe Chicago, ki je umrl od strelne rane, ki si jo je zadal sam): "Ne skrbite - ni nabita, vidite?"
Michael Jackson: "Malo mleka bi. Prosim, prosim, dajte mi še mleka."
Cozy Powell (bobnar, ki je umrl v prometni nesreči, medtem ko se je po telefonu pogovarjal s svojim dekletom): "O, sranje ..."
Kurt Cobain: "Bolje je izgoreti kot zbledeti. Mir, ljubezen, sočutje."
Barry White (svoji negovalki): "Dajte mi mir, v redu sem."
George Harrison: "Imejte radi drug drugega."
Bob Marley: "Denar ne more kupiti življenja."
Marvin Gaye (umrl je pod streli lastnega očeta): "Oče me sovraži in nikoli me ne bo nazaj."
Whitney Houston: "Grem obiskat Jezusa."
Jimi Hendrix: "Krvavo potrebujem pomoč, stari."
James Brown: "Drevi bom odšel."

In še obljubljene zadnje besede Jeffa Buckleyja: ko so ga nazadnje videli živega, preden se je utopil, je vzklikal besedilo pesmi Whole Lotta Love kultnih Led Zeppelinov.