Nina Strnad spada med najbolj cenjene džezovske pevke pri nas, zelo pri srcu pa so jih tudi slovenske popevke, zato ni presenečenje, da je njena prva zgoščenka namenjena prav njim. Foto: Osebni arhiv Nine Strnad
Nina Strnad spada med najbolj cenjene džezovske pevke pri nas, zelo pri srcu pa so jih tudi slovenske popevke, zato ni presenečenje, da je njena prva zgoščenka namenjena prav njim. Foto: Osebni arhiv Nine Strnad
Peter Mihelič in Nina Strnad
Uigran par na glasbenih odrih je večji del dela pri zgoščenki opravil sam. Foto: Osebni arhiv Nine Strnad
V luči življenja
Zgoščenka je izšla pri založbi ZKP RTV Slovenija. Foto: ZKP RTV Slovenija

Na njej je zbranih 12 skladb, pod katere se podpisuje šest avtorjev in šest besedilopiscev. Gre za preplet nekaterih največjih uspešnic, kot je Orion, z nekaterimi manj znanimi popevkami. Od kod želja in odločitev za teh 12 pesmi? "Že nekaj časa sem razmišljala, da bi naredili podoben projekt. Moja želja je bila, da pred svojim 30. rojstnim dnem izdam zgoščenko in potem je prišlo do tega, da se je to moralo zgoditi do aprila, saj sem zdajle že visoko noseča," pove v smehu. Da so zanjo zelo naporni meseci, še dodatno dokazuje podatek, da je pred nekaj tedni na celovškem konservatoriju diplomirala iz glasbene pedagogike.

Njeno ljubezensko razmerje s popevkami traja že leta, s pianistom Petrom Miheličem sta že šesto leto uigran par, ki nastopa predvsem z džezovskimi standardi, tako da je bila zgoščenka logičen korak njunega skupnega in Nininega dosedanjega dela. "Ker sva duet, je bilo to logistično lažje, kar se tiče studia. V dveh mesecih je bil projekt v celoti izveden, kar je za tak projekt zelo redko in zelo hitro. Vendar pa to ni vplivalo na kakovost, k čemur je gotovo pripomoglo to, da z Miheličem sodelujeva že leta in da sva zelo uigrana."

Pri izboru skladb nista ubrala posebnega pristopa. Glavno vodilo je bilo, kaj jima je všeč, saj sta želela posneti zgoščenko, na kateri bi bile tudi pesmi, ki niso pogosto predvajane. Kot pravi Nina, je s spoznavanjem avtorjev in prek RTV Slovenija (zgoščenka je izšla pri založbi ZKP RTV Slovenija) prišla do precej gradiva, ki "mogoče drugim ni bil dostopen."

Aranžmaji so skoraj v celoti njuno delo, "in sicer na podlagi glasbenega materiala, ki je že bil napisan, torej na podlagi aranžmajev Sepeta, Robežnika in drugih, in ki sva jim dodala neko svojo noto. Pogovarjala sva se glede poteka pesmi, katere stvari bi rada ponovila, poudarila, pri nekaterih sva dodala nove uvode in zaključke pesmi," je pojasnila. "Imava tak način dela, da se ob večerih ali popoldnevih velikokrat dobiva v sobi, kjer je klavir in kjer lahko normalno pojem, da nikogar ne motiva." Večino tovrstnega ustvarjanja ostane v glavi in ne konča na papirju.

Širšo promocijsko turnejo načrtujeta aprila prihodnje leto, ne izključuje pa tudi možnosti, da bi nekoč sledilo nadaljevanje zgoščenke s popevkami. Na vprašanje, ali bo njen naslednji projekt zgoščenka z avtorskimi pesmimi, odgovori, da je ta seznamu prihodnjih projektov. "Nabira se mi material za avtorsko ploščo, ki bo namenjena za mednarodni trg. Večina pesmi bo v angleščini in bo bolj džezovsko obarvana, ne toliko popevkarska. Tako pač slišim svojo glasbo. Kdaj to bo, ne vem, mislila sem, da bo že letos, vendar pa sem morala stvari premakniti zaradi nosečnosti."