Poleg Sabine Cvilak bodo nastopili še naslednji solisti: Petya Ivanova, Guadalupe Barrientos, Irena Petkova, Nina Dominko, Jaki Jurgec in Renzo Zulian. Foto: SNG Maribor
Poleg Sabine Cvilak bodo nastopili še naslednji solisti: Petya Ivanova, Guadalupe Barrientos, Irena Petkova, Nina Dominko, Jaki Jurgec in Renzo Zulian. Foto: SNG Maribor
Ezl ek
Ezl ek oz. oslovski vogal pred Kavarno Astoria v Mariboru je bil dolga leta glavno zbirališče mariborske srednješolske mladine. Foto: Festival Ezl ek Facebook

S tem namenom so že lani ob 850. obletnici prve omembe mariborskega gradu poklonili mestu Glasbeni ognjemet, vendar so bili takrat žal zaradi slabega vremena prisiljeni koncert preseliti s Slomškovega trga v gledališko dvorano.

Drevišnji koncertni program, ki je organiziran na promenadi v parku, po večini prav tako sestavljajo odlomki iz slogovno najrazličnejših opernih uspešnic s solisti Sabino Cvilak, Petyo Ivanovo, Guadalupe Barrientos, Ireno Petkovo, Nino Dominko, Jakijem Jurgcem in Renzom Zulianom. Program je po večini sestavljen iz odlomkov iz slogovno najrazličnejših opernih uspešnic Rossinija, Puccinija, Saint-Saënsa, Bizeta, Mozarta, Mascagnija, Delibesa in Verdija.

Koncert pod taktirko umetniškega direktorja mariborske Opere Simona Krečiča so v SNG-ju Maribor pripravili v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Termami Maribor, Zavodom za turizem Maribor - Pohorje in Društvom Ezl ek.

Uvodna predstava za otroke in sobotno nadaljevanje pri Ezl eku
Pred koncertom bo Pri treh ribnikih, prav tako v Mestnem parku, na ogled predstava za otroke Juri Muri v Afriki po literarni predlogi Toneta Pavčka in v režiji Branke Nikl Klampfer. V uprizoritvi igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec.

V soboto se bo dogajanje nadaljevalo na Grajskem trgu, kjer bo že 12. Poklon Ezl eku. Nastopili bodo Ivo Mojzer, Leonart, KUD Coda, Lidija Kodrič, Rudi Šantl, Zorica Fatur, Samir Kobler in Dixie band. Glasbo bodo ponovno povezali z modo in v flashmobu prikazali modne trende iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Gre za dogodek, ki ga društvo Ezl ek vsako leto prireja v spomin na nekoč znano zbirališče mladih pred Kavarno Astoria. Festival je glasbeni, fotografski, gledališki, filmski in vsesplošno umetniški poklon temu vogalu in vsem kreativnim posameznikom, ki so ga obiskovali in sooblikovali.