Cameron Carpenter, ki na orglah igra vse, od Bacha do popa, je bil tudi prvi solist na orglah, nominiran za grammyja. Foto: EPA
Cameron Carpenter, ki na orglah igra vse, od Bacha do popa, je bil tudi prvi solist na orglah, nominiran za grammyja. Foto: EPA
Cameron Carpenter
Cameron je tisti glasbenik, ki v najeminentnejših dvoranah po svetu nastopa v usnjenem suknjiču in s čevlji, posutimi s kristali. Foto: EPA
Cameron Carpenter
Carpenter o svojem odnosu do glasbe: "Ne gre za to, da imam rad, kar počnem, čeprav večino časa svoje delo obožujem. Gre za to, da sem obseden - v resnici ne morem nehati." Foto: Cankarjev dom

Ameriški organist Cameron Carpenter velja za nekonvencionalnega glasbenika, ki koncerte spreminja v virtuozni spektakel. V želji, da bi "kraljico glasbil" in literaturo zanjo približal čim širšemu krogu ljudi, je razvil različico prenosnih orgel, s katerimi gostuje po svetu. Z njimi bo danes za srebrni abonma pripotoval v Cankarjev dom.

Carpenter je na svojo nadarjenost opozoril pri štirih letih. S popolnim posluhom in fotografskim spominom je kot mladostnik navduševal občinstvo, ob tem pa temeljito preučeval možnosti inštrumenta, ki je po njegovem mnenju neupravičeno obtežen s stereotipnimi oznakami.

Kljub veličastnim delom svetovne orgelske literature si je 25-letnik želel obogatitve programa in predvsem posodobitve orgelskih koncertov z novimi prijemi. Njegovo izhodišče razumevanja vloge glasbila je izhajalo iz antične Grčije, od koder izvirajo hidravlične orgle, in zato je posebej poudaril "gledališko" naravo inštrumenta.

Orjaški inštrument na dveh tovornjakih
Glasbilo, ki je bilo stoletja odvisno od razvoja tehnike, je želel znova vpeti v sodobna tehnična dognanja, zato je sodeloval pri nastanku nove različice, ki jo je poimenoval "prenosne orgle za gostovanja". Prenosne orgle po svetu prevaža v dveh 7,5-tonskih tovornjakih, nato pa jih v nekaj urah sestavijo. Pred koncertom glasbilo predstavi obiskovalcem.

Od Wagnerja do tanga
V koncertni program poleg velikih del orgelske literature, kot je Bachova Passacaglia, uvršča tudi Piazzollov Tango z namenom, da bi prikazal raznovrstno paleto zvokov, ki jih premorejo orgle. Tako bo tudi v Gallusovi dvorani, kjer bo začel z Wagnerjevo uverturo k operi Mojstri pevci nürnberški. Poleg Bacha in Piazzole je na spored uvrstil še dela Čajkovskega, Schuberta in Louisa Vierneja.

Carpenter že je pri 11 letih izvajal znameniti Bachov Dobro uglašeni klavir. V srednji šoli je dobil prve lekcije iz orkestracije, takrat je tudi že transkribiral dela za orgle, denimo Mahlerjevo peto simfonijo. Kasneje je diplomiral na newyorški glasbeni šoli Juilliard. Letos je izdal zgoščenko All You Need Is Bach, ki se je povzpela na vrh lestvic posnetkov resne glasbe.

Razširimo svoje predstave o orglah
"Prenosne orgle za gostovanja razširjajo našo predstavo o tem, kaj orgle so, saj združujejo mnogo načinov orgelskega grajenja v enem inštrumentu na način, ki ga običajne orgle na cevi nikoli ne bi zmogle. Zame kot sekularnega umetnika je to pomembno, ker mi inštrument resnično omogoča filmske uglasbitve, igranje jazza in nove glasbe, kot tudi celotne orgelski repertoar in moje lastne improvizacije in skladbe," je nedavno povedal v intervjuju za Dnevnik.