Paul McCartney se nastopa v Tel Avivu že veseli, saj je o njem slišal že veliko lepega, je pa res, dodaja, da so pripovedi ena stvar, lastna izkušnja pa nekaj povsem drugega. Foto: Reuters
Paul McCartney se nastopa v Tel Avivu že veseli, saj je o njem slišal že veliko lepega, je pa res, dodaja, da so pripovedi ena stvar, lastna izkušnja pa nekaj povsem drugega. Foto: Reuters
The Beatles
Izraelska vlada je nastop skupine The Beatles leta 1965 prepovedala zaradi skrbi za moralno zdravje mladine.

Nekdanji "Beatle" se v Tel Aviv odpravlja po opravičilu izraelskega veleposlanika v Londonu, ker Beatlesom pred 43 leti niso dovolili nastopati pred izraelskimi oboževalci. McCartney je povedal, da ga k odpovedi koncerta nagovarjajo različne skupine in politična telesa. "Zavrnil sem jih. Počnem tisto, v kar verjamem, in imam veliko prijateljev, ki podpirajo Izrael," je pevec povedal v intervjuju za izraelski Yedioth Ahronot. Svojim oboževalcem v Izraelu pa obljublja, da bo izpeljal koncert, ki ga je napovedal.

Podobnega pritiska in nagovarjanja, da bojkotirajo Izrael, so pogosto deležni ugledni mednarodni kulturniki in akademiki, judovske skupine pa takšne bojkote označujejo za izraz antisemitizma.

Koncert, ki je v Tel Avivu napovedan za 25. september, bo del McCartneyjeve turneje po mestih, ki jih v svoji karieri še ni obiskal. Kot je napovedal, bo izraelsko občinstvo prisluhnilo tako izdelkom njegove samostojne poti, prikrajšal pa jih ne bo niti za uspešnice, ki jih je nekoč prepeval s preostalimi Beatlesi.

Prepoved koncerta zaradi skrbi za moralno zdravje mladine
Na vprašanje, kako so se fantje ene najbolj priljubljenih zasedb v zgodovini počutili, ko je izraelska vlada v skrbi za moralno zdravje mladine leta 1965 prepovedala njihov koncert, je McCartney odgovoril, da je bilo nekoliko žaljivo, zlasti zaradi navedenega razloga, da lahko pokvarijo mladino.

"The Beatles so imeli zelo pozitiven vpliv na svet in le režimi, ki so želeli nadzirati svoje ljudstvo, so se nas bali. V glavnem smo se odločitvi izraelske vlade smejali," se je spomnil McCartney.