Podpisovanje pogodbe za nastop v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Podpisovanje pogodbe za nastop v Cankarjevem domu. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
"Priča boste ropu običnstva," je dejal na začetku. To, da se dogaja njegov najslabši koncert, pa je ponavljal v nedogled. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Nastop je poimenoval "Marko Brecelj Branki in Ivanu" - njegovim staršem. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Rekordno dolgo štiriurno druženje se je začelo z napovedjo, da bomo zaradi narave prireditve priča ropu občinstva kot ga še ni bilo. Po predvajanju desetminutnega zvočnega posnetka Danija Kavaša se je Brecelj začel ogrevati s podpisovanjem svoje pogodbe o avtorskem delu z institucijo, ki ga je gostila. Ob tem se je slekel do pasu, saj je pojasnil, da gre za golo resnico, ki pa je danes lahko gola le do pasu.

"Brez koncepta in brez glasilk"
Po novi napovedi, da bomo slišali zelo slab koncert, kar je bil tudi refren celotnega druženja, pa je začel deklamirati svoje novejše pesmi. Počasi se mu je pridružila tudi kitara (v bistvu dve, ki jih je vmes zamenjal), a igra še ni prav stekla.

Bolj kot koncertu je namreč vse skupaj bilo podobno kabaretu, saj je bolj kot glasba v prvi vrsti prevladovalo njegovo govorjenje. Med svojim petjem, ko deklarativno ni želel ugajati, se je čudil ploskanju občinstva in si izmišljeval naslove kritik v časopisu prihodnjega dne - ena izmed njih je na primer bila: "Brez koncepta in brez glasilk".

Vmes tudi dokumentarec Slive so zrele
Zatem je zavrtel še kratek dokumentarec o mehkem terorističnem performansu poimenovanem "Slive so zrele", ki se je zgodil na dogodku konec avgusta, ko so ga policisti aretirali v "njegovem" Mladinskem kulturnem in socialnem centru Koper.

Sledil je odmor na katerem je bilo občinstvo povabljeno na pokušino refoška, ki je v 50-litrskem buču čakal ob odru, in na palačinke, ki so jih na terasi pekli z marmelado iz sliv, nastopajočih v pravkar končanem filmu.

V drugem delu je klasično kitaro zamenjal za električno in začelo se je pravo igranje njegovih starejših pesmi, glasbeni program pa se je končal s kultno pesmijo Škandal v rdečem baru iz kultnega albuma Cocktail, ki jo je občinstvo že tako nestrpno pričakovalo, da so mnogi že naglas pozivali k njej.

Po Rdečem baru za konec še mehki terorizem nad Ruplom
Pred koncem druženja, nekaj po polnoči, pa so zavrteli še krajši videodokument mehkega terorizma, ko je na dogodku koprske fakultete za humanistične študije, med govorom Dimitrija Rupla "ustrelil" z izstrelkom vate iz pihalnika. Obljubil nam je še en doslej neviden film, ki pa ga je nato preložil na nedefinirano prihodnost. Vsekakor upajmo, da bo prišla kmalu.